Cvitanović za “Jedan”: Izmjene Izbornog zakona će odrediti budućnost BiH

0

Vjerujem da će pod pritiskom međunarodne zajednice i odgovornošću domaćih političkih aktera doći do rješenja oko izmjena Izbornog zakona i formiranja Vlade Federacije, govori u intervjuu “Jedan” član Predsjedništva Ilija Cvitanović.

“Mi smo imali pat poziciju na razini BiH, pa ste vidjeli da se vrlo brzo došlo do rješenja kada se međunarodna zajednica iskreno uključila i kada su domaći akteri shvatili da ovako ne može dalje. Mislim da će se u takvom obliku dogovoriti promjene oko Izbornog zakona i Vlade Federacije. Imamo praktično dva ili tri mjeseca za dogovor oko izbornih pravila za grad Mostar da dođemo do rješenja. To je stav svih, ne samo hrvatskih političkih predstavnika, da idemo u paketu rješavati sve i relaksirati nas od svih ovih teških političkih pitanja”, kaže Cvitanović.

Odgovarajući na pitanje kako bi se stranke HNS-a ponašale u slučaju da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić pozove na vitalni interes u klubu hrvatskih delegata Doma naroda Federacije BiH, Cvitanović odgovara:

“Nemoguće je da se zbog prave situacije, zbog iskrene zaštite nacionalnih interesa on (Željko Komšić op.a.) obrati Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ako hoćete moj stav, ako bi se obratio, bez obzira na sve, ako je to nacionalni interes, ja bih se zalagao da se u svakom slučaju nacionalni interes mora štititi”, kaže Cvitanović.

HDZ 1990 je u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) u ovom trenutku predstavljan u skladu s izbornim rezultatima na posljednjim parlamentarnim izborima, kaže Cvitanović i naglašava da je stranka riješila samo dio stvari s kojima je bila nezadovoljna u HNS-u.

Cjelokupni intervju pogledajte ovdje:

Share.

Comments are closed.