Dr. Čović: Potpuna jednakopravnost tri konstitutivna naroda i legitimno predstavljanje neće se moći izbjeći i ignorirati kroz izmjene Izbornog zakona

0

U Mostaru je danas počelo 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora u BiH na kojem će se okupiti oko 600 izaslanika iz 12 hrvatskih političkih stranaka.
Također, hrvatski dužnosnici na današnjem 9. zasjedanju usvojiti će Rezoluciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, u kojoj će snažno biti naglašena opredjeljenost za euroatlanske integracije BiH, za Bosni i Hercegovinu, kao modernu europsku državu svih njezinih građana, ali i za jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda.

Na početku zasjedanja, izvješće o radu Predsjedništva HNS-a podnio je predsjednik dr. Dragan Čović.
“Naš rad zadnja dva desetljeća prate kontinuirani izazovi i iskušenja, pred kojima stoji hrvatski narod, jedino je intezitet promjenjiv. Izazovi su najčešće produkt nefunkcionalnosti uspostavljenih odnosa u BiH društvu i različitog poimanja budućnosti ovog društva kao multinacionalnog i uključivog“, započeo je svoje obraćenje predsjednik Čović.

“Pričamo o euroatlantskim perspektivama, svjesni da smo još uvijek izloženi kao društvo, ranjivi i nefunkcionalni. Nalazimo se pred kandidatskim statusom na EU putu, a poluprotektorat prepoznat u djelovanju međunarodne zajednice nije više održiv i ne korespondira s našom euroatlantskom skoroj budućnosti. OHR će evidentno doživjeti tranziciju, iako se još uvijek koristi kao zagovor politike, ili bolje kazano kao alibi za politiku kod najbrojnijeg naroda. Posljednja rotacija Visokog predstavnika kojoj svjedočimo, upravo će dati jasan odgovor na brzinu osamostaljenja BiH i budućnost i perspektivu integracijskih procesa.
Danas se razmišlja, a mi smo dali i našu potporu, mogućnosti promjene Ustava tzv. ograničenog karaktera, kako bi se omogućilo provesti nužne izmjene Izbornog zakona, što jeste imperativ. S željom da se provedu sve odluke Ustavnog suda BiH i Euroskog suda za ljudska prava koje se odnose na izborno zakonodavstvo, a uvjet su za naš kandidatski status“, naglasio je dr. Čović.

„Osnova izmjena Izbornog zakona bazirana je sporazumu potpisanom 17. lipnja 2020. godine u Mostaru, između predstavnika HDZ BiH i SDA uz mentorstvo OHR, OSCE, EU, SAD i GB. Kako je jedan od dva sporazuma, onaj za Grad Mostar realiziran, ostaje kao obveza provesti sporazum koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona. Drugi sporazum nas obvezuje da tražimo rješenja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH i Predsjedništvu BiH uz provođenje svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, a u cilju otklanjanja svih diskriminacija. Kako su ova dva sporazuma međusobno uvjetovana, obveza je izmjene Izbornog zakona usuglasiti između partnera potpisnika do 17. lipnja 2021. godine, odnosno do kraja lipnja 2021. godine.

Kako smo naglasili primarni cilj hrvatskih pregovarača je uklanjanje svih vidova postojećih diskriminacija uz preduvjet osiguravanja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama tijela vlasti. Treba eliminirati mogućnost da jedan narod drugom bira predstavnike gdje Ustav BiH prepoznaje konstitutivne narode (ovaj stav su u Briselu suglasili predstavnici svih političkih stranaka u BiH).

Naglašavam, kako je ovaj pristup, po našem mišljenju, minimum nužnih aktivnost kako bi se očuvala funkcionalnost BiH kroz integracijske procese i 2022. godine organizirali Opći izbori“, kazao je dr. Čović u svome obraćanju.

“Duboko vjerujemo kako smo svojim konstruktivnim pristupom dali puni doprinos traženju ključnih rješenja u izmjeni Izbornog zakona BiH. Proaktivnim i odgovornim pristupom smo očuvali suverene, europske i na kraju civilizacijske vrijednosti na što možemo biti ponosni. Vrlo transparentno i bez kalkulacija smo naglasili što je imperativ za hrvatski narod, detalje oko kojih se ne može pregovarati, definirali smo „crvene crte“ ispod kojih se ne može ići u pregovaračkom procesu“, kazao je predsjednik HNS-a.
„Posebno želim naglasiti utjecaj Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) na izborni proces, kako smo utvrdili na Lokalnim izborima 2020. godine. Taj pristup smo jasno i javno iskomunicirali kao neprihvatljiv. Naglašavam, nelegalan izbor predstavnika SIP-a izvan kriterija i procedura, čime je nepovjerenje prema ovoj ključnoj instituciji za izborni proces eskaliralo u zahtjevima za smjene i podnošenje ostavki. Sudski proces zbog kršenja naznačenih kriterija i procedura i dalje se drži u „ladicama“ Suda BiH.

Cjelokupnost aktivnosti institucija HNS-a u protekle izvještajne dvije godine jasno ukazuju na prihvaćanje i zaživljavanje HNS-a kao krovne političke institucije hrvatskog naroda. S jednakim doživljajem i pažnjom ta uloga je prepoznata i podržana od strane hrvatskog naroda u BiH i svih institucija našeg naroda. Jednako tako se HNS prihvaća u BiH kod predstavnika drugih naroda i međunarodnih institucija u i izvan BiH. Zajedničko djelovanje i potpora institucijama hrvatskog naroda u BiH i inozemstvu, od duhovnih do svjetovnih, kulturnih, odgojnih, obrazovnih, sportskih i gospodarskih osigurala je HNS-u supstitut osnaženja djelovanja istih, i povezanost s nositeljima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj“, kazao je dr. Čović.
“Pritisak „političkog Sarajeva“ je kontinuiran i ne vrši se samo kroz medije i politički suport u u BiH. Ogroman materijalni potencijal ulažu naši sugrađani i kroz djelovanje svoje dijaspore širom svijeta, ali i u našem susjedstvu. Ne treba zanemariti lobiste koje motiviraju-plaćaju u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji. Kroz nevladin sektor angažiraju su i mnogi ex-dužnosnici Republike Hrvatske, Republike Slovenije i međunarodne diplomate koji redovito komentiraju prilike u BiH i iznose „expertna“ mišljenja o BiH i osobama u političkom životu BiH. Za očekivati je još pojačaniji pritisak iz svih centara moći, ovih mjeseci kako bi se usporila aktivnost oko izmjena Izbornog zakona kakvu mi zagovaramo i vršio pritisak na hrvatske dužnosnike.

Snažna suradnja HNS-a i vezanost za Vladu Republike Hrvatske omogućila nam je da radimo na uspostavljanju i zaštiti ključnih institucija hrvatskog naroda u BiH. Vjerujemo da Ustav RH i briga za Hrvate izvan RH omogućuju još raznovrsniju i sadržajniju suradnju.
Današnji trenutak prepoznajemo kao izazov za još jedno snažnije udruživanje našeg napora u izgradnji nužne razine zajedništva oko svih nacionalnih pitanja. Naša buduća odgovornost za očuvanje i izgradnju institucija hrvatskog naroda leži u jasnoći prepoznaja istih od strane svih nositelja političke, ali i izvršne i zakonodavne, vlasti na svim razinama u BiH, koje upražnjavaju predstavnici hrvatskog naroda. Razina odgovornosti koju ćemo izgraditi izravno će osigurati transparentno i učinkovito funkcioniranje svih naših institucija od nacionalnog interesa“, istaknuo je.
“Jednako tako, nužno nam je uspostaviti prihvatljiv način komunikacije s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda i izgraditi osmišljeno djelovanje osobito u naredne dvije godine do Općih izbora. Jasno iskazana želja (strategija) naša dva prijateljska konstitutivna naroda da ostvare svoje političke projekte koji prividno izgledaju suprostavljeni je samo u gruboj političkoj analizi nepomirljivo.
Pozivamo sve partnere da kao imperativ izmjenimo Izborni zakon BiH i osiguramo kroz legitimno predstavljanje jednakopravnost tri konstitutivna naroda. Koncept građanskog u BiH je potpuno zaživio na lokalnim razinama vlasti, kroz županije i zastupničke domove entiteta i BiH. Elemente etničkog i zaštitu jednakopravnosti konstitutivnih naroda očuvati ćemo kroz Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Čini mi se da je potpuna odgovornost za očuvanje ovih prioriteta u rukama najbrojnijeg bošnjačkog naroda. Želimo prijateljima Bošnjacima kroz bilateralne razgovore ovaj element funkcionalnosti BiH na EU putu posebno naglasiti“, kazao je dr. Čović, te iznio zaključne misli.
“Današnje 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora treba polučiti ključnu natkrovljujuču ulogu u odnosu hrvatskog naroda u BiH prema svim zainteresiranim stranama partnerima. Vjerodostojnost u izričaju u vođenju naših politika treba se očitovati u našem svakodnevnom djelovanju.

Današnji izvještajni 9. Hrvatski narodni sabor treba ponuditi jasnu Rezoluciju na tragu svih naših dosadašnjih nastojanja u našem političkom djelovanju kroz prethodnih osam Sabora. Vjerujem kako će tekst Rezolucije dovoljno jasno i sažeto usmjeriti naš rad u naredne dvije godine. Kroz njega se mora iščitati jasna liderska uloga u provođenju svih nužnih reformi.
Osiguranje potpune jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i legitimno predstavljanje neće se kroz razgovore sa partnerima moći izbjeći i ignorirati kroz izmjene Izbornog zakona BiH.

To je samo jedna od ključnih reformi koje moramo završiti odmah kako bi si osigurali kandidatski status na EU putu“, zaključio je dr. Čović.

Ured za informiranje HNS-a

Share.

Comments are closed.