Dr. Ljubić primio u posjetu veleposlanika SAD-a Erica Nelsona

0

Predsjednik Glavnog Vijeća HNS-a, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i član Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora  razgovarao je danas u Hrvatskom saboru  s veleposlanikom SAD-a u B i H Ericom Nelsonom. Ambasador Nelson se interesirao kako Hrvatska, kao članica EU i NATO može najbolje pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema euroatlantskim integracijama. Veleposlanik Nelson  i dr. Ljubić su razgovarali o stanju u Bosni i Hercegovini, posebice u svjetlu blokada u formiranju vlasti i zastoja na euroatlantskom putu.

Dr. Ljubić je iznio stajalište daje uzrok političke krize u B i H, pored različitih stajališta političkih elita, prvenstveno strukturalne naravi. Da su u Bosni i Hercegovini na sceni slične političke paradigme kakvima smo svjedočili ranih 90-tih godina prije izbijanja sukoba u B i H, što se onda reflektira različitim blokadama  kako kod formiranja vlasti tako i na euroatlantskom putu.  Dr. Ljubić je posebice naglasio da uzroke produbljivanja krize treba tražiti također u nametnutim promjenama Washingtonskog i Daytonskog sporazuma od strane visokih predstavnika što se najteže odrazilo na kolektivna prava hrvatskog naroda.

Republika Hrvatska kao i hrvatska strana u B i H se zalažu za žurno formiranje vlasti od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i građana, kako bi se moglo pristupiti nužnim reformama. Usporedo s tim nužno je pristupiti izmjenama Izbornog zakona uvažavajući prvenstveno presude Ustavnog suda B i H u „predmetu Mostar“ i „predmetu Ljubić“ te Europskog suda iz Strasbourga u „predmetu Sejdić-Finci“.  Međutim da bi Bosna i Hercegovina postala potpuno funkcionalna i samoodrživa, neophodna je ustavna reforma po uzoru na demokratske, funkcionalne, višenacionalne federacije u Europi.

Veleposlanik Nelson i Dr. Ljubić su se složili da je u najboljem interesu B i H, svih njenih građana  i naroda približavanje euroatlantskim integracijama. Članstvo u NATO i EU je strateški interes hrvatskog naroda u B i H ali i interes i Republike Hrvatske, istakao je dr. Ljubić. Dr. Ljubić je posebice istakao da će Hrvatska kroz predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine ali i zalaganjem svojih predstavnika u Europskoj komisiji, Europskom parlamentu, Vijeću Europe i NATO, maksimalno pomoći Bosni i Hercegovini na putu reformi koje je Hrvatska uspješno provela u procesu pristupanja. Hrvatska je Bosnu i Hercegovinu u svojoj vanjsko političkoj strategiji identificirala kao „programsku državu“ i na taj način dodatno dala do znanja da je strateški interes Hrvatske stabilna, funkcionalna Bosna i Hercegovina u kojoj će hrvatski narod biti konstitutivan i jednakopravan s druga dva naroda.

Dr. Ljubić se na odvojenom sastanku susreo s zamjenicom veleposlanika Velike Britanije u B i H dr. Ruth Wisemann. Razgovarali su o formiranju vlasti u B i H, euroatlantskom putu B i H te, također kako Hrvatska može najbolje pomoći Bosni i Hercegovini. Dr. Ljubić je istakao, bez obzira na skoro vjerojatno napuštanje EU, Velika Britanija, kao važna europska zemlja i kao stalna članica  Vijeća sigurnosti  UN, ostaje važan čimbenik i može pomoći stabilizaciji političkih prilika na jugoistoku Europe posebice u Bosni i Hercegovini.

Share.

Comments are closed.