Groblje mira na Bilima – Obilježena 72. obljetnica velikog stradanja hrvatskog naroda

0

Prigodom Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma, Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, danas je na Bilima organizirao obilježavanje 72. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoraciju za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Spomen područje „Groblje mira na Bilima“, na platou između Mostara i Širokog Brijega, iz godine u godinu poprima svoj novi izgled. Danas je svečano misno slavlje ispred crkve sv. Josipa, predvodio fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Uz veliki broj vjernika, događaju su nazočili  predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo HDZ-a Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine te predsjedatelj Predsjedništva BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom.

Program obilježavanja 72. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda započeo je kulturno – glazbenim programom u 11:30 sati, nakon čega je služena sv. misa u 12.00 sati.

Nakon sv. mise svirana je hrvatska himna i započeo je komemorativni dio ovoga događaja, pozdravni govori i polaganje vijenca te pokop zemnih ostataka 111 neidentificiranih žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća.

Nazočnima se najprije obratio Iija Vrljić, pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, Vrljić je podsjetio da je Groblje mira zamišljeno kao hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen područje, skupno mjesto žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata na kojem će biti podignuto 50.000 križeva s imenima i prezimenima poginulih vojnika i civila.

Drugi govornik bio je fra Miljenko Stojić, dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske  biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Fra Miljenko je u svome obraćanju kazao da svaki čovjek zavrjeđuje barem mjesto za pokop, mjesto na kojem njegovi bližnji mogu zapaliti svijeću.

Izaslanstvo iz Republike Hrvatske kojeg je u ime premijera Andreja Plenkovića, predvodio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas također se obratio nazočnim te poručio: Hrvatski narod prošao je puno križnih putova. Puno hrvatskih kostiju ostalo je na tim stratištima i upravo te kosti i te žrtve neka budu temelj na kojem ćemo graditi našu budućnost. Prijepori postoje oko prošlosti, oko budućnosti, kojim putem ići… Prošlost nam je zajednička, život koji živimo – živimo ga licem u lice, okrenuti jedni drugima, a budućnost će biti onakva kakvu je svi zajednom napravimo, druge nam nema“.

U nemogućnosti odazvati se pozivu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, uputila je pismo i pozdrav svim sudionicima misnog slavlja i komemoracije, uz želju: „da i ovo spomen okupljanje bude snažan podsjetnik na istinu o velikim stradanjima hrvatskog naroda tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, s čvrstim uvjerenjem da su sve nevine  žrtve  ugrađene u pobjedu i slobodu, koju smo  ostvarili u Domovinskom ratu.“

Nakon prigodnih obraćanja uslijedilo je polaganje vijenca. Vijenac je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno dr. Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade i Sabora RH predvođeno tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milas te potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem.

Nazočni su se još dugo zadržali u ugodnom razgovoru uz domjenak koji je priređen zahvaljujući nesebičnim dobročiniteljima kojima su se organizatori od srca zahvalili.

Share.

Comments are closed.