HNS pokrovitelj V. Hrvatskog iseljeničkog kongresa „Izazovi i perspektive zajedništva“

0

Danas je u Mostaru održan sastanak izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora s izaslanstvom organizacijskog odbora povodom održavanja V. Hrvatskog iseljeničkog kongresa „Izazovi i perspektive zajedništva“.

Kongres „Izazovi i perspektive zajedništva“ održat će se u Mostaru, 30. lipnja – 3. srpnja 2022. godine.

Zdenko Ćosić i Miljana Glamuzina, članovi Predsjedništva HNS-a, izaslanici predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića, razgovarali su danas s članovima organizacijskog odbora Kongresa, a na sastanku su nazočili Tanja Trošelj Miočević i Marin Sopta ispred Udruge/Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, dr. Ivić Pašalić, dr. Vlado Majstorović, Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve i Ivo Soldo, predsjednik Humanitarne udruge fra. Mladen Hrkać, Zagreb.

Tijekom razgovora, članovi organizacijskog odbora upoznali su izaslanstvo HNS-a s detaljima održavanja Kongresa te uputili poziv za sudjelovanje.

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva organizator je različitih stručnih i znanstvenih skupova posvećenih iseljeništvu u okviru kojih se promišljaju, analiziraju i predstavljaju uzroci, posljedice i stanje te aktualni trendovi u kojem se nalazi Hrvatska i njezino iseljeništvo diljem svijeta.

Cilj Kongresa, kako su istaknuli iz organizacijskog odbora je rasvijetliti teme zajedničkog globalnog djelovanja, novih načina povezivanja i umrežavanja, kako bi se stvorila jaka i globalno utjecajna zajednica u smislu političkog, gospodarskog, lobističkog i promotivnog djelovanja te kako bi se učinkovitije zajednički moglo poraditi na ostvarenju zajedničkih interesa, pa kad je u pitanju i budućnost Bosne i Hercegovine. Kongres će biti organiziran po tematskim cjelinama, a ciljevi Kongresa bit će vezani uz Hrvate u BiH.

Također, skup stručnjaka i javnih djelatnika prisutan na Kongresu izraditi će nacrt kongresne Rezolucije. Plan je da se u Rezoluciji u sažetom obliku, nađu sve ključne sugestije i preporuke koje bi, po spoznajama sudionika Kongresa trebale olakšati stvaranje javnih politika u budućnosti potrebnih za primjereno upravljanje.

Hrvatski narodni sabor BiH uz Hrvatski sabor Republike Hrvatske biti će službeni pokrovitelj V. Hrvatskog iseljeničkog kongresa u Mostaru.

(hnsbih.ba)

Ured za informiranje HNS-a

Share.

Comments are closed.