In memoriam – Ljubo Bešlić

0

Ljubo Bešlić, bivši mostarski gradonačelnik  preminuo je danas u Zagrebu.  Zadnjih mjeseci on se nalazio na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a njegovo zdravstveno stanje postupno se pogoršavalo. Bivšem gradonačelniku Mostara sredinom veljače u Zagrebu je urađena transplantacija srca, nakon koje je njegovo zdravstveno stanje bilo stabilno.  Posljednjih mjeseci došlo je do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Ljubo Bešlić je rođen 27. srpnja 1958. godine, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine .    Bešlić je inače, prvi gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata. Za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis. Drugi je u povijesti Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Bio je aktivni je član Vijeća Europe (Council of Europe) od 2004. godine. Oženjen je i otac je troje djece. Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Strojarski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Radi kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar i to kao rukovoditelj službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) u Rukometnom klubu “Velež”. Sudionik je Domovinskog rata od 1992. do 1995.  kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles. za. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela. Na poziciji gradonačelnika Mostara aktivno je sudjelovao i u radu  Hrvatskog narodnog sabora BiH

Obitelji pokojnog Ljube Bešlića izražavamo najiskreniju sućut.

Počivao u miru.

U nedjelju  05. rujna 2021.  s početkom u 11:00 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru održati će se komemoracija za pok. Ljubu Bešlića.
Obitelj prema sućut od 12:30 u mrtvačnici na Bijelom Brijegu,  a sahrana je u 14:00 sati na groblju  Masline u Mostaru.
Upis u knjigu žalosti počinje od 10:30 ispred Velike dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosace.

 

Share.

Comments are closed.