Konstituirano Glavno vijeće

0

U petak, 3. svibnja, održana je 1., konstituirajuća, sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u prostorijama Glavnog vijeća u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača s početkom u 11 sati.

Nakon sjednice održana je konferencija za tisak.

Predsjednik Ljubić je novinarima čestitao svjetski dan slobode medija, a zatim se osvrnuo na zastoj u formiranju vlasti.

“Vrlo često se moglo pročitati u medijima da “Čović imenuje vladu Herceg Bosne”. HNS je puno više od toga, i GV HNS-a BIH treba definirati strateška stajališta sektora koja će onda biti implementirani preko članova HNS-a u institucijama izvršne vlasti. Sastav Glavnog vijeća je bio i bit će sastavljen od relevantnih osoba u svojim sektorima, temeljem svojih životopisa i temeljem njihove institucionalne pozicije u vladi.”

Ljubić je rekao da, s obzirom na to da je HNS dio hrvatske stožerne politike u BiH, u njegovom djelovanju neće biti nikakvih tabua.

“Jedini aksiom kojeg se mi držimo je cjelovitost BiH”, rekao je.

Kako kaže, uvjeren je da bi BiH mogla postati samoodrživa i funkcionalna samo nakon korjenite reforme ustava koja će uključivati i teritorijalno administrativnu reorganizaciju zemlje.

Na pitanje o sporazumu koje su jučer potpisali predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik i turski predsjednik Tayypim Erdogan, Ljubić kaže da euroatlantske težnje hrvatske politike ne priječe suradnju sa zemljama koje nisu dio tih asocijacija.

“Mi u BiH se moramo odlučiti gdje pripadamo. Vrlo često se kaže da BiH jest dio Europe, i da teži zapadnim euroatlantskim integracijama. Ono oko čega se mi u BiH moramo odlučiti je da smo mi preslabi i premali da bi bili nesvrstani.”

Share.

Comments are closed.