Krišto na Bilima: Na istini i pravdi i međusobnom uvažavanju naših različitosti gradimo našu budućnost u našoj domovini Bosni i Hercegovini

0

Danas je na Groblju mira na Bilima slavljena sveta misa zadušnica te je održana komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Svečano misno slavlje ispred crkve sv. Josipa, predvodio je fra Miro Relota, generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići.

Obljetnici su nazočili predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje su predvodili predsjednik dr. Dragan Čović i Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zatim izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda započeo je sv. Misom u 12.00 sati, nakon čega su uslijedio komemorativni dio i pozdravni govori.

Nazočnima se obratila Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH istaknuvši kako se svake godine, pa tako i ove okupljamo na Groblju mira kako bi dostojanstveno obilježili Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima.

„Dragi prijatelji, u ovakvim prilikama, vjerujem da kod svih nas uvjek iznova mješaju se osjećaji, kako tuge, tako i odgovornosti kao i pijateta prema žrtvama koje svjedoče danas ovi bijeli križevi. Osjećaj odgovornosti prema svakoj žrtvi trebamo istinski znati cijeniti i upravo na taj način ovo će obilježavanje imati potpuni smisao, samo onda ako sjećanje na ove žrtve prenesemo našim budućim generacijama jer su i oni izdanak toga korjenja koje je zaliveno krvlju tisuća nevinih. Svaki čovjek zavrijeđuje mjesto na kojem njegovi bližnji mogu zapaliti barem svijeću, a upravo ovo Groblje mira i ovi križevi otklanjaju sjenu zaborava i ulijevaju nadu. Teror totalitarnih režima nije bio uvijek i na svakom mjestu jedak, ali zločin protiv čovjeka i njegova prava na život uvijek ostaje zločin i to ne smijemo zaboraviti“, kazala je kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

„Ovaj projekt Groblja mira ima i još veće značenje kada znamo da na ovaj način skidamo teret prošlosti sa budućih generacija i ostavljamo im da u miru mogu graditi svoju budućnost. Ali dragi prijatelji, ne smijemo zaboraviti da i danas postoje razne sile čija je namjera izbrisati sve ono što je hrvatsko. Stoga i sa ovoga mjesta moramo istaknuti važnost zajedništva koje nam je prijeko potrebno kako bi se oduprli onima koji pokušavaju živjeti na našim podjelama i našim sukobima“, kazala je Krišto
„Poštovani i dragi prijatelji, podjele i sukobi, povijest je već mnogo puta pokazala da nikad nikome ništa dobra nisu donijeli. Na kraju, uz iskazano zajedništvo, uz pozdrave svima, a na istini i pravdi i međusobnom uvažavanju naših različitosti gradimo našu budućnost u našoj nam domovini Bosni i Hercegovini“, zaključila je Borjana Krišto kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u svome obraćanju.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedilo je polaganje vijenca.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeno dr. Draganom Čovićem.

Ured za informiranje HNS-a

Share.

Comments are closed.