Luka Mišetić: Američko veleposlanstvo u Sarajevu kontra Pompeove izjave

0

Poznati američki odvjetnik Luka Mišetić na Twitteru se zapitao slijedi li Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu službenu politiku Bijele kuće i državnog tajnika Mikea Pompea, u kontekstu negativnih reakcija sarajevskog Veleposlanstva na najavljenu komemorativnu misu za žrtve Bleiburga i Križnog puta Katedrali u Sarajevu.

Naime, Mišetić se upitao je li Veleposlanstvo SAD-a koje jugoslavenske komuniste povezuje s demokratskim vrijednostima, a misu kao znak sjećanja na masovna ubojstva civila, zarobljenika i svećenika naziva revizionizmom i retrogradnom politikom, u skladu sa zajedničkom izjavom, kojoj je Pompeo supotpisnik, a koja govori o tome da središnja i istočna Europa porazom nacističke Njemačke nisu  doživjele slobodu jer su se našle pod vlašću komunističkih režima, iza željezne zavjese.

“Dok je svibanj 1945. donio kraj Drugog svjetskog rata u Europi, on nije donio slobodu cijeloj Europi”, rekao je Mike Pompeo (američki državni tajnik, op) u zajedničkoj deklaraciji s 8 država članica EU-a. Možda će htjeti s njim razgovarati iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, koji su  upravo jugoslavenske komuniste povezali  s “vrijednostima demokracije”, i svetu misu  u znak sjećanja na masovno ubojstvo ratnih zarobljenika, civila i katoličkih svećenika od strane jugoslavenskih komunista nazvali “revizionizam”. Tajniče Pompeo, djeluje li Ambasada SAD-a u Sarajevu u skladu s vrijednostima izraženim u vašoj zajedničkoj izjavi?”, napisao je Mišetić na Twitteru.

Hrvatski medijski servis

Share.

Comments are closed.