Manipulacije s konstitutivnošću Srba ili politički igrokaz SDA?!

0

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH Hercegovačko-neretvanske županije osvrnuo se danas na političke pamflete koje u predizborne svrhe javnosti šalju tobožnji branitelji jednakopravnosti naroda u HNŽ i BiH.

Odlučno odbacujući neutemeljene navode i prozivanja upućene iz ŽO Stranke demokratske akcije HNŽ, iznova i iznova podsjećamo SDA, koja manipulira pitanjem konstitutivnosti Srba u HNŽ-u, kako su stvarna konstitutivnost triju naroda i zajamčena jednakopravnost temelj opstanka Bosne i Hercegovine te su Srbi jednako konstitutivni i u HNŽ-u kao što su konstitutivni i na prostoru cijele Federacije BiH.

Čitajući priopćenje, moramo se, doista ozbiljno, zapitati – kako SDA vidi i doživljava konstitutivnost naroda? Iz djelovanja SDA u praksi kao i svega objavljenoga rekli bismo -ne onako kako je ustavom i zakonima predviđeno.

Činjenica je da amandmani na Ustav FBiH, koje je visoki predstavnik proglasio 2002. godine, a koji se provode, nikad nisu usvojeni u parlamentarnoj proceduri kako u Parlamentu Federacije BiH tako ni u svim županijskim Skupštinama. Pitamo se zašto?

Kao primjer navest ćemo upravo Hercegovačko-neretvansku županiju, a koja će pokazati na najbolji način kako službena bošnjačka politika „štiti“ konstitutivnost srpskog naroda. Trenutna Vlada HNŽ-a ima ministra iz srpskog naroda kojega je imenovala SDA unatoč pozivima HDZ-a BiH da se na to mjesto imenuje netko tko ima istinski legitimitet za predstavljanje Srba. Taj prijedlog je u međustranačkim razgovorima SDA kategorički odbacio. I zamjenica predsjedavajućeg županijske Skupštine je iz reda srpskog naroda, što predstavlja istinsku provedbu konstitutivnosti. O pitanju njihovog legitimiteta i o tome jesu li oni istinski predstavnici Srba, naročito u kontekstu odluka Ustavnog suda BiH, rado bismo vidjeli i čuli očitovanje Koordinacije Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Činjenica je da su upravo politički predstavnici Bošnjaka 2003. godine odbili izmjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije u kojima je, uz ostalo, bilo sadržano i pitanje odluke o konstitutivnosti naroda. Postavlja se pitanje zašto su tada izmjene Ustava po istim pitanjima glatko odbili, a sada se na njima inzistira? Radi li se o trenutnom jeftinom političkom igrokazu za potrebe predizborne kampanje? Ovdje se očito pokušava dobiti partnera u dijelu srpskog naroda za predstojeće izbore, a sve protiv Hrvata.

Svjedoci smo da nema istinske jednakopravnosti na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Stoga, pozivamo da, umjesto manipuliranja, poduzmemo odlučne zajedničke korake kojima bi se ostvarila Ustavom zajamčena jednakopravnost svih konstitutivnih naroda na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu mislimo i na županije u Federaciji BiH, koje nisu u fokusu interesa SDA, jer je u njima omogućeno majoriziranje Hrvata i Srba.

Očekujemo od SDA potporu u usvajanju Izbornog zakona BiH, koji bi jamčio izbor legitimnih zastupnika u zakonodavna tijela u Bosni i Hercegovini. To je jedini instrument osiguranja stvarne konstitutivnosti naroda. Na tom tragu očekujemo potporu provedbe presuda Ustavnog suda BiH koje bi rezultirale između ostalog i usvajanjem Statuta kojim bi Grad Mostar bio ustrojen kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Pozivamo SDA na zajedničko provođenje svih presuda Ustavnog suda BiH, a ne selektivno.

Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije kontinuirano nastavlja raditi na stvarnoj, a ne papirnatoj i deklarativnoj konstitutivnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini.

(ŽO HDZ-a BiH HNŽ)

Share.

Comments are closed.