Obilježena prva godišnjica djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Bosne i Hercegovine

0

Svečana akademija u povodu obilježavanje prve obljetnice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH održana je danas u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru, pod pokroviteljstvom i uz nazočnost dr. Dragana Čovića predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Obraćajući se na svečanoj akademiji, povodom prve obljetnice UBHH Prsten predsjednik Čović je čestitao na aktivnostima koju Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten provodi.
-Veseli me da mogu pozdraviti i sve vas koji ste okupljeni ovdje u ime političkog, gospodarskog, duhovnog, znanstvenog, obrazovnog i svakog drugog dijela života hrvatskog naroda kako u BiH tako i u RH, naše braniteljske Udruge, sve one koji prepoznajete ono što je danas najvažnije, a to je ovaj razlog i ovo naše poslanje zbog kojeg smo se iskupili danas ovdje, istaknuo je predsjednik Čović na početku obraćanja.

-Siguran sam da ovu čestitku koju smo već čuli danas ovdje za izbor vodstva Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH, da će to poslanje pretočiti u jednu jasnu viziju kakva je i nakana bila kada se 95. godine organizirala Udruga Prsten u RH, kao što je i govorio gosp. Zubak, a siguran sam da za to ima dovoljno prostora, i da ćemo sve one poveznice unutar Hrvatskog narodnog bića u RH, BiH i diljem svjeta uspjeti realizirati na jedan ovakav način, naglasio je dr. Čović.
Mi kada smo prije godinu dana pokušali organizirati jedan ovakav pristup u BiH bilo je dosta teško, ja moram tako kazati. Motivirati Hrvate u i izvan BiH oko ideja na kojima počiva danas Prsten. Jedno ogromno hvala vama gosp. Zubak i svim vašim suradnicima.
Predsjednik Čović istaknuo je kako je Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH dala ogromni motiv da mi kao hrvatski narod osmislimo svoje političko razmišljanje i djelovanje u zadnjih desetak godina. Hrvatski narodni sabor je dobio jedan svoj temelj i ponovne vrijednosti u zadnjih desetak godina na snazi koji smo crpili iz Prstena. S te strane jedno veliko hvala, jer iako ste nepolitička udruga uspjeli ste da hrvatski narod u BiH bude nikad snažniji i stoga smo i na poseban način željeli biti i pokrovitelji ove akademije. Hvala vam, jer, da nije bilo tada vas, bojim se da bi u ovih desetak godina neki od nas zalutali. Neki od nas bi drugačije razmišljali u svom djelovanju i poslanju a i uopće u budućnosti hrvatskog naroda.
-Hrvatski narod ima jednu posebnu ulogu, o njoj je kazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u uvodu par riječi ove Akademije i mi je moramo čuvati. Mi ono što tražimo danas je moderno uređeno društvo, euroatlanski projekat BiH, racionalno organizirane u kojoj će Hrvati kao ustavno ravnopravan narod predlagati i birati svoje predstavnike i odlučivati o svojoj budućnosti. A tu nam upravo vi kao predstavnici Prstena i s druge strane BH granice, ovih 1000 kilometara danas, nadam se skoro i Schengenska, može pomoći da budemo vezaniji nego ikad. Ne samo u ovom segmentu gospodaratva, jer vas je većina okupljena oko gospodarstva, nego i u znanstvenoj misli i u onom svemu o čemu mi razmišljamo kad imamo poslanje u društvenim aktivnostima u BiH, da brinemo kako ste vi organizirani, ne samo o poslodavcima, udruzi žena, unutar vas, pa i o mladim ljudima, i evo sve vas mlade okupljene ovdje u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače na jedan poseban način želim pozdraviti. Ja sam duboko uvjeren da će udruga Prsten nastaviti svoje djelovanje i dalje upravo na snazi koju crpimo od vas, naglasio je dr. Čović.
-Vama koji ste izabrani danas da predvodite vodstvo Prstena u BiH uistinu se do kraja stavljamo na dispoziciju. Ne kao politička struktura oko koje se vi na bilo koji način trebate organizirati kojekakvim arbitražama, ali prije svega da zajedno s vama gradimo jednu strukturu promišljanja modernog života u BiH, naglasio je.
Predsjednik Čović se osvrnuo i na predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj, ovaj događaj događa se u vrijeme predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, zbog toga pozdravljam našu Kolindu Grabar Kitarović, našu predsjednicu, siguran sam buduću predsjednicu, i nadam se da nitko neće zamjeriti što se danas s ove govornice uključujemo pomalo u kampanju i RH. Imamo pravo kazati svoje razmišljanje, svoj glas, jer sve ono što ste u zadnjih 4-5 godina radili kada su u pitanju Hrvati BiH, kako u RH, tako i diljem svijeta, uveliko nam je pomoglo da možemo kazati da smo svoji na svome, da možemo promišljati o svojoj budućnosti i vjerovati da će u BiH Hrvati biti do kraja ustavno jednakopravni, poručio je predsjednik Čović na kraju svog obraćanja, te je pozvao sve da „Snagom zajedništva“ sloganom, kojeg je i Udruga Prsten odabrala, dovoljno jasna poruka u organiziranosti i djelovanju Hrvatskog naroda u Bosni i hercegovini, kako u politici tako i svakom drugom segmentu djelovanja.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelujući na svečanoj akademiji u povodu obilježavanje 1. obljetnice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Bosne i Hercegovine čestitajući godišnjicu djelovanja, zahvalila se na „čvrstom i sjajnom prstenu dobrote kojim povezuju naš narod u svoje dvije domovine“.
Predsjednica RH Grabar-Kitarović istaknula je kako je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine jest i ostat će njezina državna politika, poručivši kako neće stati dok se Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada, punu ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda. „To je moja misija, to je naša zajednička dužnost, želja i obveza i na tom putu nećemo posustati, a uvjerena sam kako ću upravo u vama imati podršku u zajedničkim naporima kojima ćemo osigurati povijesni kontinuitet opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini“, zaključila je predsjednica RH Grabar-Kitarović.
Zahvalila je udruzi Prsten što je imala jasnu viziju budućnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i u okvirima svojih mogućnosti radila na poboljšanju njegova položaja i očuvanju temeljnih vrijednosti, prosperiteta i jedinstva. Podsjetivši kako je od početka svojega mandata radikalno preokrenula politiku Hrvatske na međunarodnoj sceni, Predsjednica je naglasila kako je razgovarajući ravnopravno sa svjetskim vođama, zagovarala prava Hrvata, konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine.
U obraćanju je Predsjednica kazala kako prati rezultate udruge koja je sa svojim brojnim članovima pokrenula niz dobrotvornih projekata i izravne pomoći potrebitima te ih prepoznaje kao istinske domoljubne izraze iskrene ljubavi prema svome zavičaju, dokaze čvrste solidarnosti, milosrđa i ljubavi za svoj narod.
Hrvatski narod oduvijek je bio privržen i odan svojoj zemlji, njegujući svoj povijesni i kulturni identitet te cijeneći svakoga tko poštuje druge, kazala je Predsjednica, dodavši kako se jedino zajedništvom, slogom i razumijevanjem može graditi dom i stvarati budućnost zajednice. Isto tako, istaknula je potrebu poticanja udruga i zajednica da prepoznaju kako je za opstojnost svakog naroda ključno ulagati u mlade, učeći ih kako će osigurati svoju budućnost, a tako i budućnost svoje domovine.
Obrazovanje je tek prvi korak, a zapošljavanje i omogućavanje egzistencije ključni je temelj ostanka, jer posao je preduvjet koji je mladima potreban kako bi nastavili živjeti u svojoj zemlji, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši kako zato potiče i hrvatske gospodarstvenike da se okrenu ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladima omogućili posao i opstanak.

Skupu su se obratili i Zdenko Vukić, počasni predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Bosne i Hercegovine, Marijan Klaić, novoizabrani predsjednik Udruge i Pavo Zubak, Predsjednik Udruge Prsten RH.

Share.

Comments are closed.