Održan sastanak Odjela za međunarodne odnose Hrvatskog narodnog sabora BiH

0

Odjel za međunarodne odnose Hrvatskog narodnog sabora BiH održao je sastanak putem video linka na kojem je najviše riječi bilo o Općim izborima u BiH 2022. godine u svijetlu (ne)izmjena Izbornog zakona BiH i o aktualnim događanjima u Ukrajini i regiji.

Voditelj Odjela, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH, mr.sc. Josip Brkić, kazao je kako je kao član Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH sudjelovao u iznalaženju rješenja glede ustavnih i izbornih reformi i implementacije presuda Europskoga suda za ljudska prava i odluke Ustavnoga suda BiH, te smatra da konačan dogovor nije postignut zbog nedostatka političke volje, ponajviše glavnih predstavnika Stranke demokratske akcije koji su dogovor uvjetovali ukidanjem zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Naglasio je da bi to, u konačnici rezultiralo ukidanjem konstitutivnosti Hrvata u Federaciji,  što je nedopustivo, te takav stav smatra jasnim pokazateljem kako s druge strane nema želje za iznalaženjem rješenja, tek održavanjem postojećeg stanja.

Istaknuo je kako HNS i hrvatski narod do zadnjeg tragaju za rješenjima i ustraju u nastojanju da se postigne dogovor glede izbornog zakona. Smatra da za održavanje legitimnih općih izbora trenutno ne postoje formalnopravni uvjeti, kao i da, u konačnici, državni proračun još uvijek nije usvojen za 2022. godinu.

Kad je riječ o situaciji u Ukrajini kazao je kako su HNS i hrvatski narod jasno osudili  rusku agresiju na Ukrajinu, kazavši kako za takav čin napada na suverenu državu nema, niti može biti opravdanja, vrlo jasno se stavljajući na stranu stavova Europske unije, kako sada, tako i glede svih budućih stavova na vanjskopolitičkom planu. Izrazio je nadu za skorim dogovorom dviju zaraćenih strana i okončanjem sukoba i stradavanja na obje strane.

HNS – Odjel za međunarodne odnose

Share.

Comments are closed.