Održana 22. sjednica Glavnog vijeća HNS BiH

0

U ponedjeljak, s početkom u 11 sati, održana je 22. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

„Najbolje bi bilo da taj prijedlog bude usvojen u onom obliku koji je usvojen na Domu naroda BiH, ili eventualno da, ukoliko netko smatra da on može biti bolji, da na zakon reagira amandmanima. Onda bismo kroz proces usuglašavanja dva doma Parlamenta BiH došli do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve i sukladno odluci Ustavnoga suda BiH“, izjavio je predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić.

“Bez obzira što neki smatraju kako bi promjene Izbornoga zakona BiH i eventualne promjene ustava BiH predstavljale rizik za BiH”, dodao je Ljubić, “pravi rizik za državu BiH je zadržavanje aktualnog statusa quo”.

„Cilj politike je pravednost, a pravednost znači mir. Dakle, ako nemamo pravednosti, onda imamo nemir i nestabilnost. BiH, ovakva kakva jest, nepravedna je i strukturalno i institucionalno; strukturalno jer je podijeljena na dva entiteta u kojima su dva konstitutivna naroda većina, dok je institucionalno nepravedna jer ima nepravedan Izborni zakon, a ustavni je sud utvrdio kako je Izborni zakon k tomu i neustavan“, rekao je.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja GV HNS-a BiH Bariša Čolak je rekao kako sve što je vezano za izmjene Izbornoga zakona mora se završiti do dana raspisivanja izbora.

„Ne želim ni pomišljati na to da se promjene izbornoga zakona neće desiti. Ne postoji čovjek koji je normalan u ovoj državi a koji priželjkuje nered i nestabilnost. Niti jedan odgovoran političar to neće dopustiti. Očekujem da će se već na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma vidjeti ima li što loše u našem prijedlogu, i ako ima da će predložiti rješenje“, izjavio je Čolak.

 

Share.

Comments are closed.