Održana 33. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora

0

U petak, 22. travnja, u Mostaru je održana 33. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je razgovarano o aktivnostima oko izmjena Izbornog zakona BiH kao i planiranim aktivnostima za Opće izbore koji bi se trebali održati ove godine.

Na pkonferenciji za medije nakon sjednice, predsjednik Čović je kazao: “Prijedlog izmjena Izbornoga zakona koji smo dostavili u žurnu parlamentarnu proceduru je samo prvo poluvrijeme naše inicijative čiji je cilj ukloniti diskriminaciju kako Hrvata, tako i svih manjina, Židova, Roma i drugih građana koji se ne mogu kandidirati na najviše pozicije u državi.”

S ovim amandmanima, dodaje Čović, nastoji se učiniti predstojeće izbore zakonitim i sukladnim Ustavu, budući je odredbe koje se tiču popunjavanja Doma naroda Federacije BiH osporio Ustavni sud i ocijenio protivnim državnom Ustavu.

Mora se Hrvatima kao zajednici zajamčiti mogućnost biranja njihova člana državnog Predsjedništva. Jednako kao što to imaju bošnjačka i srpska zajednica. Prihvaćanjem ovoga prijedloga u oba doma državnog Parlamenta stabilizirali bismo odnose najprije Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, te ostvarili važan korak k uspostavi funkcionalnih državnih institucija, ističe Čović.

Po njegovim riječima, drugo poluvrijeme izbornih reformi mora posve omogućiti svim građanima jednaka prava što zahtijeva i ustavnu reformu koja u ovome trenutku zbog vremenskog okvira u kojemu će se raspisati i održati izbori nije realna.

HNS BiH i HDZ će biti predvodnici procesa da odmah nakon izbora koji bi se održali po izmijenjenim pravilima u potpunosti provedemo svih pet presuda Europskoga suda za ljudska prava, što uključuje ograničenu ustavnu reformu i izmjene Izbornoga zakona. To je moguće napraviti čuvajući temelje BiH, a to su konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje te prava građana. Kao što je to istaknuo i izvjestitelj Europskoga parlamenta za BiH, EU je zajednica koja ima svoja “konstitutivna načela”, te se temelji na poštivanju prava građana i očuvanju njezina višenacionalnig identiteta. BiH je EU u malome, zaključio je predsjednik Čović.

Share.

Comments are closed.