Održana 5. sjednica Odjela za međunarodne odnose

0

Dana 19. siječnja 2021. godine je održana 5. sjednica Odjela za međunarodne odnose Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Tijekom sjednice razgovarano je aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, nacrtu nove rezolucije o Bosni i Hercegovini koju je pripremio stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH g. Paulo Rangel, te EU i NATO putu Bosne i Hercegovine.

Voditelj odjela Brkić istaknuo je kako su izbori u Mostaru supstancionalni, na listi četrnaest prioriteta Europske unije koje BiH treba ispuniti za članstvo, te da je paradigma održanih lokalnih izbora 2020. u međunarodnom kontekstu grad Mostar. 

Naglasio je kako je unatoč tome Središnjem izbornom povjerenstu bilo potrebno skoro 30 dana od održavanja izbora u Gradu Mostaru da izvrši prebrojavanje 51 000 glasačkih listića i danas objavi službene rezultate izbora.

Rezolucija o napretku Bosne i Hercegovine koju izvjestitelj Paulo Rangel u ime EU Parlamenta stavlja pred Vanjskopolitički odbor te u travnju 2021. godine na plenum EU Parlamenta, kao i dosadašnje rezolucije koje je donosio EU Parlament, pogotovo u kontekstu kada su spominjale federalizam, subsidijarnost i konstitutivnost naroda kao nositelja dijela suvereniteta, zasigurno će imati jak odjek u BH javnosti. 

Naglašeno je da su vanjskopolitički prioriteti  HNS-a EU i NATO put Bosne i Hercegovine, te da su Hrvati u Bosni i Hercegovini nositelji i predvodnici pozitivnih političkih procesa.

Sjednicu su uz voditelja Odjela za međunarodne odnose Glavnog vijeća HNS-a Josipa Brkića nazočili članovi Odjela, Željana Zovko, Ankica Gudeljević, Sanja Bazina Crnokić, Frano Planinić, Damir Džeba, Anto Marković, Marko Mijatović.

Share.

Comments are closed.