Održana 6. sjednica Predsjedništva

0

U ponedjeljak, 26. kolovoza, u Mostaru je održana 6. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Nakon sjednice, koja je održana u prostorijama Predsjedništva u ulici Nikole Šubića Zrinskog, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović se obratio nazočnim predstavnicima medija.

Očekujem da Predsjedništvo BiH na sutrašnjoj sjednici imenuje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i da do kraja tjedna potvrdimo novo Vijeće ministara, rekao je predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović.

”Očekujem sutra jedan manevar Predsjedništva BiH kako bismo dobili mandatara. Drugim riječima za mene je potpuno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast ako su stranke pobjednici napravili zajedničko razmišljanje o budućnosti BiH, dogovorili detalje, podijelili resore, a da to nismo u stanju za pet ili deset dana provesti”, kazao je Čović.

On je dodao kako je u sporazumu koji su potpisali predsjednici HDZ-a, SDA i SNSD-a definirano sve oko euro-atlantskog puta, ekonomskih reformi, pitanje izbornog zakonodavstva, mehanizma koordinacije i još mnogo stvari. Do kraja je, rekao je, usuglašen i ekonomski i socijalni paket te raspodjela resora.

”Želja je bila da do kraja ovoga tjedna u Parlamentu potvrdi Vijeće ministara i uspostave sve komisije zakonodavne vlasti. Mi ćemo učiniti sve da tako bude”, naglasio je.

Odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako Predsjedništvo sutra ne imenuje Zorana Tegeltiju za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, Čović je kazao kako u BiH već imamo krizu nesagledivih razmjera, jer godinu dana od izbora nije formirana vlast.

”Vidjet ćemo sutra. Bojim  se da se previše naglaska stavilo na jednu instituciju koja je davno trebala uraditi svoj posao, a u Zastupničkom domu se dižu ruke i za plan i i za program, nikada se nisu dizale u Predsjedništvu. Netko je želio staviti medijske atraktivnosti na Predsjedništvo i priču o uvjetovanjima”, kazao je Čović te zaključio kako bi sve osim uspostavljanja vlasti kroz sljedećih nekoliko dana bilo krajnje neodgovorno.

Govoreći pak o situaciji u Mostaru kazao je kako je ovo tema više od 10 godina i da sve što rade je nastojanje da se promjeni izborni zakon i da se riješe ovi problemi.

“Mostar je grad pun iskušenja. Kao građanin Mostara mogu neke stvari kazati, a imao bih bezbroj primjedbi o tome što bi se trebalo rješavati. Što se političkih odnosa tiče, znate kakva je dinamika odnosa između dva naroda i političkih stranaka. Primarno mislim na SDA i HDZ. To će biti zanimljiva utakmica koja će trajati dva ili tri mjeseca”, kazao je Čović.

Share.

Comments are closed.