Održana izvanredna sjednica Hrvatskog narodnog sabora BiH

0

Predsjednik HNS-a Dragan Čović nakon izricanja presude šestorci u Haagu, te održane izvanredne sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine obratio se javnosti na konferenciji za medije.

Predsjednik Čović pozvao je na dostojanstvo i smirenost u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, osobito na područjima na kojima je bio sukob između Hrvata i Bošnjaka. ”Mislim da nam je danas potrebno graditi suživot, iako ovu presudu doživljavam kao dolijevanje ulja na vatru”, rekao je Čović.

“Pogotovo ne treba nasjedati na provokacije iz političkih i drugih centara. Ne treba nasjedati na provokacije onih koji će zloupotrijebiti današnje presude i otvoriti presude svim časnicima HVO-a”, kazao je dr. Čović.

Pozvao je na dostojanstvo i smirenost u cijeloj Bosni i Hercegovini, osobito u dijelovima gdje je bio sukob između Bošnjaka i Hrvata.

“Održivost Bosne i Hercegovine ovisi o statusu hrvatskog naroda. Osigurat ćemo potpunu ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Svakako da smo svi mogli učiniti više prema onima koji su dospjeli u Haški tribunal. Druga je stvar kako smo pomagali obrani i obiteljima osuđenih. Ako u presudi čujete da rušenje Starog mosta nije zločinački čin, jer je bio legalan vojni objekt, a s druge strane nešto drugo, onda je to problem”, rekao je Čović.

Naveo je da su svjesni da Haški sud nije sud pravde, nego da je imao druge zadatke. “Ni u jednoj riječi niste mogli čuti da je netko nešto osobno učinio. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a, pa i svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. Slobodan Praljak podnio je žrtvu da dokaže kako je nevin”, istakao je Čović.

O odnosima Hrvatske i BiH kazao je: ”Mislim da će biti rada na daljnjem jačanju naše međusobne suradnje. Hrvatska je pomagala da se osamostalimo, a sada nam pomaže na europskom putu. Uvjeren sam da pažljivim iščitavanjem detalja Hrvatska, što se mene tiče, neće imati neku odgovornost. Ali ćemo mi morati pojačati komunikaciju s Hrvatskom. BiH je suživot tri naroda i tu će se pitati i hrvatski narod”, zaključuje predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

 

Share.

Comments are closed.