Održana zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a

0

Na održanoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a dužnosnici su iskazali zadovoljstvo rezultatima Lokalnih izbora ali je naglašena problematika izbornog procesa koji je kompromitiran od Središnjeg izbornog povjerenstva, koje je imenovano mimo zakona.

Sporazum o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je potpisan u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima, uz izmjene izbornog zakona, istaknuto je kao ključna politička tema u narednom vremenu, naglašeno je na sjednici.

Na sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a zajednički je zaključeno kako će se Sabor HNS-a, koji je trebao biti održan po okončanju Lokalnih izbora u BiH, održati isključivo kada epidemiološki uvijeti to dozvole.

Na sjednici je komentirana i aktualna politička situacija u BiH, a predsjednik Čović nakon održane sjednice se obratio medijima.

“HDZ BiH i HNS promatraju Izborni zakon BiH kao složeno političko pitanje te će inzistirati da se njegove izmjene u Parlamentu BiH usvoje do kraja šestog mjeseca, i to je crvena linija ispod koje nećemo ići. Hrvatski narod mora imati mogućnost sukladno Ustavu BiH, odnosno Izbornom zakonu da bira svog člana Predsjedništva i 17 članova kluba Doma naroda“, naglasio je predsjednik Čović, u izjavi medijima nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a.

“Uvjereni smo da je Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje je imenovano mimo zakona, procedura i kriterija tako i radilo čitavo vrijeme. S tom praksom treba stati i ne smije se povrijediti mogućnost da glas birača netko mijenja nakon održanog izbornoga procesa, tražimo razrješenje SIP-a te da ono bude imenovano sukladno zakonima BiH“, kazao je dr. Čović.

“Na sjednicama je iskazan i jedinstven stav da je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem. Stav HNS-a je da se ne može dozvoliti otvaranje bilo kakvih migrantskih centara diljem BiH. Ideja je neprevodiva i može izazvati još složenije probleme. Parlament i Vijeće ministara BiH moraju donijeti sve ključne odluke da bi funkcionirao sustav nadzora nad ljudima koji ulaze u BiH“, zaključio je dr. Čović.

Ured za informiranje HNS-a

Share.

Comments are closed.