Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović priredio Božićni prijem

0

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović priredio je u četvrtak u Sarajevu svečani prijem povodom predstojećeg Božićnog blagdana.

Obraćajući se prisutnim članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma PSBiH, predstavnicima institucija vlasti na svim nivoima, predstavnicima diplomatskog kora, te predstavnicima političkog, obrazovnog, kulturnog i vjerskog života iz cijele Bosne i Hercegovine, predsjednik Čović poručio je da blagdan Božića nadahnjuje i upućuje na to da smo uvijek svjesni i moralnih potreba našeg društva i onoga što trebamo činiti da bi u našu domovinu i među njene konstitutivne narode unijeli više sloge i razumijevanja, osjećaja bliskosti, povezanosti i zajedništva.

Prema riječima predsjednika Čovića, na tim principima mora počivati naše javno-političko djelovanje u BiH, kako bismo počeli uistinu vrednovati i podsticati kompromis i dijalog, umjesto obmane, prevare, manipulacije i populizma.

Čestitajući visokim gostima i zvanicama blagdan Božića i sve predstojeće blagdane, dr. Čović poručio je da svi u BiH trebaju težiti uspostavljanju demokratskog poretka koji omogućava svim konstitutivnim narodima, bez izuzetka i u punom kapacitetu, da u uživaju sve blagodeti „jedinstva u različitosti“, bez da se pritom moraju odreći ili udaljiti od vlastitog identiteta, slobode, suvereniteta ili osnovnih prava.

Ističući kako neriješeno hrvatskog pitanje i ustavna nejednakost hrvatskog naroda postaju paradigma slabosti Ustava i Izbornog zakona BiH, dr. Čović upozorio je kako svima mora biti jasno da osnov funkcionisanja Bosne i Hercegovine i njene budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, te dodao kako jedino na tom postulatu možemo graditi BiH. Govor predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića možete pogledati ovdje. 

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra iz Mostara, Božićni band i Mia Tadić.

Share.

Comments are closed.