Predstavnici Odbora za Hrvate izvan RH primili delegacije iseljenika iz Australije i SAD-a

0

Hrvatski sabor posjetili su članovi dviju hrvatskih iseljeničkih folklornih skupina: „Vukovar“ iz Sydneya i „Hrvatska loza“ iz Chicaga, koji borave u posjetu Hrvatskoj. Tijekom posjete Saboru hrvatski iseljenici, njih stotinjak, među kojima obitelji u čak tri generacije hrvatskih iseljenika, nazočili su sjednici Sabora, a potom se susreli sa zastupnicima u razgovoru.

Ispred Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, hrvatske iseljenike primili su; predsjednik Odbora prof. dr. sc. Božo Ljubić, potpredsjednik Odbora Željko Glasnović i član Odbora Željko Raguž. Razgovoru sa hrvatskim iseljenicima nazočili su i: predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak i član Odbora za obranu i Odbora za ratne veterane Stevo Culej, te potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH prof. dr. sc. Božo Ljubić naglasio je da je hrvatska dijaspora odlučujuće doprinijela glavnim procesima u stvaranju hrvatske države. Smatra da Hrvatska danas ima koherentnu strukturu kojoj je prvenstveni zadatak povezivanje domicilne i iseljene Hrvatske, a koju čini Hrvatska matica iseljenika, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao matično saborsko radno tijelo koje brine o pravnom i stvarnom položaju Hrvata izvan Republike Hrvatske, kako Hrvata u Bosni i Hercegovini, tako i hrvatskih iseljenika u svijetu. Prof. Ljubić naglasio je da su posljednjih desetljeća od osamostaljenja hrvatske države propuštene brojne prilike da hrvatska dijaspora dobije mogućnost da sudjeluje u punini svojim znanjem i potencijalom u razvoju hrvatske države. To se u posljednje vrijeme mijenja i Odbor za Hrvate izvan RH donio je set zaključaka kojima se traži od hrvatskih institucija jače uključenje hrvatske dijaspore u ukupan društveno-politički i gospodarski život u Republici Hrvatskoj. Brojna pitanja koja su od interesa za Hrvate izvan RH nisu zadovoljavajuće riješena, među inima i pravo hrvatskih državljana u izbornom procesu nije zadovoljavajuće riješeno. Potrebno je omogućiti dopisno glasovanje kako bi se pojačao interes Hrvata za uključivanje u političke procese, a treba ubrzati i liberalizirati postupke stjecanja hrvatskog državljanstva za sve one Hrvate i njihove potomke, koji još nemaju  hrvatsko državljanstvo, a to žele.

Predsjednik Odbora za europske poslove dr. Domagoj Milošević kazao je da je hrvatsko iseljeništvo najveći potencijal koji Hrvatska ima, te istaknuo da upravo danas, kada svjedočimo novom velikom valu iseljavanja iz domovine, hrvatski iseljenici i njihovi potomci trebaju Hrvatskoj više nego ikad, jer posjeduju vještine i znanja koja su Hrvatskoj potrebna više nego kapital. To Hrvatska treba prepoznati, jer prilike su velike, ali treba više suradnje, komunikacije, kompromisa s obje strane, naglasio je Domagoj Milošević.

U razgovoru hrvatskih iseljenika sa zastupnicima, istaknuto je da je položaj Hrvata izvan Republike Hrvatske bila tema svih godina od stvaranja Hrvatske, ali da je ponajčešće izostao konsenzus po brojnim pitanjima, tako i o broju zastupnika koji predstavljaju Hrvate izvan Hrvatske pa danas nema konsenzusa o potrebi povećanja broja mandata za Hrvate koji žive izvan Hrvatske.

Hrvatski iseljenici istaknuli su da ono što žele vidjeti u Hrvatskoj je zajedništvo. Smatraju da posjeduju puno potencijala da doprinesu Hrvatskoj, ali vide podjele, a ne jedinstvo, što je, kako ističu, njima potrebno, jer žele biti prihvaćeni, a imaju volju da pomognu svojoj domovini. Stoga je od prvorazredne važnosti jačanje komunikacije između institucija u Republici Hrvatskoj i iseljeničkih zajednica radi bržeg iznalaženja rješenja za brojna pitanja koja su od interesa za hrvatsko iseljeništvo, a čije bi rješavanje pridonijelo većem uključenju hrvatske dijaspore u ukupan društveni i gospodarski život Republike Hrvatske, obostrano su konstatirali predstavnici hrvatskih iseljenika i zastupnici.

Zastupnici su naglasili da treba stvarati uvjete za povratak hrvatskih iseljenika i da više ne smije biti izgovora, jer je danas Hrvatska članica EU i NATO-a, a dva istinska strateška cilja koja stoje pred hrvatskom državom, kako je istaknuo prof. Ljubić, su jačanje hrvatske dijaspore i njeno uključivanje na svim poljima društvenog i gospodarskog života u domovini, time i stvaranje uvjeta za povratak naših iseljenika, te očuvanje političkog subjektiviteta Hrvata u BiH, gdje se trenutno odvijaju procesi svojevrsnog političkog progona Hrvata.

 

 

Share.

Comments are closed.