Prehrambena industrija svijetla je točka bh. ekonomije: Čak i u ožujku zabilježen rast izvoza

0

Pad izvoza od 9,5 posto i pad uvoza od 10 posto u prvom kvartalu ostvaren je i u metalnoj industriji, međutim, kada govorimo samo o ožujku tu je zabilježen veći pad, kazao nam je Vuković.

U prvom kvartalu 2020. godine iz BiH je izvezeno roba vrijednih 2,7 milijardi KM, što je manje za 150 milijuna i pad od 5,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, a uvezli smo robe vrijeme 4 milijarde i 365 milijuna KM, što je manje za 340 milijuna ili 7,2 posto.

– Siječanj i veljača su bili dobri, a u ožujku bilježimo značajan pad, to je mjesec koji zovemo korona mjesec. Samo u ožujku bilježimo pad od 15 posto izvoza i 16 posto manje uvoza. To opet nije nikakav drastičan pad. Moram reći da u prehrambenoj industriji bilježimo rast izvoza za 11,6 posto, čak je i izvoz konzerviranih proizvoda u Tursku porastao za 75 posto, mesa 82 posto, te smo zabilježili i rast nekih žitarica. Što se tiče samo trećeg mjeseca, u prhrambenoj industriji izvoz je proastao za 5,7 posto, a ponovni izvoz mesa u Tursku je porastao za 93 posto, to su one kvote koje su odobrene i koje smo uspjeli da izvezemo, kazao nam je Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pad izvoza od 9,5 posto i pad uvoza od 10 posto u prvom kvartalu ostvaren je i u metalnoj industriji, međutim, kada govorimo samo o ožujku tu je zabilježen veći pad, te je pad izvoza u tom mjesecu bio 20, a uvoza 25 posto. Ovakav pad zabilježen je zbog problema sa koronavirusom u sjevernoj Italiji, koja je naš najveći tržišni partner i zbog čega smo imali problema sa uvozom repromaterijala iz te zemlje.

– Treba reći i da veliki dio ugovora još uvijek nije otkazan našim kompanijama, što nas raduje. Neke narudžbe su stornirane, čekaju samo bolji period. Dakle, ugovori ostaju na snazi, a narudžbe se čekaju, stoga nećemo ni očekivati neke velike promjene s tim da je i većina kompanija pronašla neka alternativna tržišta. Naprimjer, tržišta Slovačke, Češke i Poljske su zamijenili Skandinavijom, koja se sada okrenula BiH. Sve u svemu, slika nije nikakva katastrofa, nije crna. Pratimo sada stanje mjesec za mjesec, sve je do naše ozbiljnosti kada će pandemija stati. Prema broju dozvola koje VTK izdaje i prekograničnom kretanju vidimo da i izvoz i uvoz idu. Bili su jedno vrijeme usporeni, međutim, zahvaljujući rješavanju velikog broja koridora i to je otklonjeno. Dakle, robe ulaze, ali ono za šta se svi moramo boriti dalje je socijalna kategorija, da kapitalna izdvajanja usmjerimo u socijalnu kategoriju, da naši građani ne ostanu bez novca. Ako se to desi, bit ćemo u situaciji da imamo robe, ali da većina građana neće moći da je kupuje. O toj panici treba da vode računa entitetske vlade, kaže Vuković, te dodaje kako prema nalazimo koje imaju situacija ne bi trebala biti mnogo lošija ni u narednom periodu.

Oslobođenje

Share.

Comments are closed.