Priopćenje Glavnog vijeća HNS povodom usvajanja Zagrebačke deklaracije na Summitu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, 06. svibnja 2020. godine

Summit EU-Zapadni Balkan, iako održan virtualno u obliku videokonferencije, poslao je snažnu političku poruku najavivši razdoblje intenzivnijeg političkog dijaloga, a lideri EU, usvajanjem  Zagrebačke deklaracije, su još jednom potvrdili nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Zahvalni smo našim europskim partnerima na pomoći u nastojanju da uspješno odgovorimo na pandemiju koronavirusa, koja je zahvaljujući našim zajedničkim naporima stavljena pod kontrolu, kako u BiH, tako i u regiji. Europska solidarnost i zajedništvo su još jednom pokazali zašto snažno težimo ka Europskoj uniji kao najuspješnijem mirovnom, političkom i razvojnom projektu u povijesti čovječanstva.

Kako je navedeno u Zagrebačkoj deklaraciji- mirna, snažna, stabilna i ujedinjena Europa, koja se temelji na našim povijesnim, kulturnim i zemljopisnim vezama te našim međusobnim političkim, sigurnosnim i ekonomskim interesima zajednički je cilj EU i partnera sa Zapadnog Balkana i na tom putu hrvatski politički predstavnici će i dalje biti ključni predvodnici euroatlantskih procesa kao i posljednjih 6 godina. Brzina približavanja kandidacijskom statusu u potpunosti ovisi o našoj spremnosti da provedemo potrebne reforme, 14 ključnih prioriteta istaknutih u Mišljenju Europske komisije među kojima se posebno ističe pitanje potpunog demokratskog predstavljanja konstitutivnih naroda i manjina u sklopu šireg područja vladavine zakona i ljudskih prava.

Legitimno i demokratski izabrani predstavnici Hrvata kao konstitutivnog naroda ćeu realizaciji zaključaka Europske komisije djelovati kroz, za to nadležne i već postojeće institucije – Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH i iskoristiti svoje pozicije kako bi se ubrzalo ispunjenje uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa za BiH jer budućnost BiH je jasno u Europskoj uniji.

Pozdravljamo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije na čelu s premijerom Plenkovićem, na čiju inicijativnu je i organiziran ovaj Summit i definiran njegov sadržaj. Posebice cijenimo postignuća hrvatskog predsjedanja na planu otvaranja pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što predstavlja ohrabrenje i za ostale zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu, da je put ka članstvu otvoren svima uz ispunjenje potrebnih uvjeta.

Kao politički predstavnici Hrvata u BiH, pozdravljamo što je prilikom Zagrebačkog summita održavana video konferencija Europske pučke stranke, kao vodeće stranke u Europskom parlamentu i Komisiji, na kojoj je još jednom snažno izražena podrška euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, temeljene na načelima federalizma, uz poštivanje konstitutivnosti, jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i ostalih, što je u svom obraćanju nakon Summita istakao i premijer Plenković u svojstvu zemlje predsjedateljice Vijećem Europske unije.