Priopćenje za javnost Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine

0

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra krajnje neprimjerenim uvjetovanje provedbe Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ tzv. principima koje su lideri bošnjačkih stranaka dogovorili na sastanku održanom u rezidenciji veleposlanice SAD u BiH. Jedini prihvatljivi principi za HNS su principi na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina, principi iz preambule Ustava BiH, tj. konstitutivnost naroda kao natkrovljujući princip svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svoje dvije odluke. Poštivanje ovih principa i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ podrazumijeva promjenu Izbornog zakona da bi se ostvarilo „legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“, i to na svim administrativno-političkim razinama, kako je konstatirao Ustavni sud. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Ovo vrijedi jednako i za Hrvate, Bošnjake i Srbe.

Nevjerojatno zvuči zahtjev bošnjačkih čelnika da se mijenja okvir nadležnosti Doma naroda u Federaciji BiH i postavlja kao uvjet implementaciji Odluke Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’. Dok se Dom naroda popunjavao na neustavan način, kako je to i utvrdio Ustavni sud BiH, čelnicima bošnjačkih političkih stranaka nisu smetale nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH. Sada se pitanje nadležnosti postavlja kao uvjet, a u suštini, to nema apsolutno nikakve dodirne točke sa popunom Doma naroda i provedbom Odluke Ustavnog suda. Ponovo se želi nametnuti pitanje zastupljenosti svih županija u klubovima naroda iako je očito da se time ne ispunjavaju temeljni uvjeti koje u svojoj Odluci navodi Ustavni sud. Naime, Ustavni sud u točci 49. Odluke konstatira: „Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika“ te u istoj točci nastavlja „…, Dom naroda nije Dom federalnih jedinica nego Dom konstitutivnih naroda. Dakle, kao što sastav Zastupničkog doma izražava volju svih građana BiH i FBiH, tako i sastav Doma naroda mora izražavati volju njihovih konstitutivnih naroda. Ne naroda kao zbira svih građana, naroda-demosa koji je već predstavljen u Zastupničkom domu, nego svakog pojedinačnog konstitutivnog naroda kao samostalnog subjekta, od kojih svaki konstitutivni narod čini po jednu izbornu jedinicu demokratski predstavljenu u odgovarajućem klubu domova naroda.

Zahtjev čelnika bošnjačkih stranaka da se primjeni popis 1991., kao još jedan od uvjeta za provedbu Odluke Ustavnog suda, do kraja razotkriva namjeru manipuliranja isključivo hrvatskim i srpskim pozicijama u Domu naroda. Ustav FBiH jasno precizira za koje se strukture vlasti primjenjuju odredbe o popisu i Aneksu 7., a Izborni zakon BiH i Odluke Ustavnog suda BiH na više mjesta naglašavaju primjenu posljednjeg popisa pučanstva.
Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra kako je ovakav stav čelnika bošnjačkih političkih stranaka do kraja razotkrio njihove namjere o pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet, te da ne žele prihvatiti izmjene Izbornog zakona prema Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ što najoštrije osuđujemo.
Također, razočaravajuća činjenica je kako su domaćini sastanka (Cormack i Wigemark) sastanak ocijenili ‘pozitivnim i konstruktivnim’ iako su iskazani stavovi bošnjačkih lidera neutemeljeni, neustavni i suprotni Odluci Ustavnog suda BiH, te da vode ka rušenju ustroja Daytonske Bosne i Hercegovine.

U Mostaru, 10. Travnja 2018.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS
Dr. Božo Ljubić

– citati Odluke Ustavnog suda U-23/14, predmet ‘Ljubić’, dati su u kurzivu

Share.

Comments are closed.