Priopćenje sa sastanka s udrugama proisteklim iz Domovinskih rata Uskoplje

Dana 08.01.2018. g u Uskoplju  održan je sastanak predstavnika Odjela za branitelje HVO i Domovinski rat HNS, predstavnika Zaklade i ureda za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO u potrebi sa predstavnicima udruga  HVO proisteklih iz Domovinskog rata  Uskoplja.

Tema sastanka problematika i potrebe branitelja pripadnika HVO Uskoplja.

Kroz raspravu se  razgovaralo o svim pitanjima važnim za braniteljsku populaciju, načinima i modalitetima učinkovitijeg djelovanja na rješavanju aktualnih problema branitelja, odnosu institucija vlasti naspram potreba branitelja, neprocesuiranju počinitelja ratnih zločina koje je počinila Armija BiH nad  Hrvatima Uskoplja , pružanju pravne i materijalne pomoći braniteljima pripadnicima HVO  u potrebi.

Izražen je zahtjev spram institucija pravosuđa  u BiH da  pokrenu procese  utvrđivanja odgovornosti pripadnika ABiH za zloćine počinjene nad Hrvatima Uskoplja sa napomenom  da ukoliko to institucije BiH ne pokrenu po službenoj dužnosti pokrenut će se izravne tužbe za osumnjičene počinitelje zloćina na Hrvatima Uskoplja  jer ratni zločin se mora procesuirati i ne može zastarjeti.

Također su definirani modaliteti suradnje sa Uredom za pružanje pravne pomoći braniteljima pripadnicima HVO koji su u potrebi  i utvrđene konkretne zadaće na ostvarivanju učinkovite suradnje.

Istaknuta je potreba učinkovitije i materijalne potpore  braniteljima u teškoj materijalnoj situaciji i   potreba institucionalne zaštite stečenih prava branitelja pripadnika HVO u FBiH i Republici Hrvatskoj.

Ukazano je i na potrebu zajedništva i zajedničkog  djelovanja udruga HVO proisteklih iz Domovinskog rata u okviru koordinacije udruga  u Uskoplju.

Predstavnici udruga iskazali su svoje zadovoljstvo  današnjim sastankom i spremnost na zajedničko djelovanje u interesu branitelja HVO.

Ovakvi sastanci održavat će po ukazanoj potrebi u svim općinama , a braniteljska problematika razmatrat će se kroz redovite sjednice Odjela za branitelje HVO i Domovinski rat HNS kao što je to činjeno i do sada.