Sabor Republike Hrvatske izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

0

U petak, 14. prosinca, Sabor Republike Hrvatske usvojio je Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine.

Sabor Republike Hrvatske nakon trodnevne rasprave o navedenoj Deklaraciji, u petak je, sa 81 jednim glasom prihvatio Deklaraciju. Predlagatelj Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine je Odbor za Hrvate izvan RH. Predsjednik Odbora, Božo Ljubić je bio i predstavljač navedene Deklaracije.

U izjavi za Dnevnik.ba gosp. Ljubić je naglasio važnost Deklaracije jer ćemo s tim dobiti institucionalni dokument u Hrvatskoj, koji će postati obveza svim vladama nakon što ga Sabor usvoji.

„Dakle, više se neće ovisiti o volji onih političkih opcija koje su na vlasti u Hrvatskoj. I do sada je Hrvatska davala veliki doprinos stabilizaciji političkog stanja u BiH, ali želimo da to ne bude jednokratna aktivnost, nego da to bude sistemski riješeno“, izjavio je Ljubić te dodao kako su „to sve bitne stvari i ako se dokument pažljivo iščita vidjet će i da to nije nikakvo miješanje Hrvatske u unutarnje stvari BiH, nego da Hrvatska poštiva svoje obveze i koristi svoja prava koja proizlaze iz međunarodnih mirovnih sporazuma ali i Ustava RH“.

U javnost su se zadnjih dana plasirale različite (dez)informacije o naravi Deklaracije, dodao je, pa je stoga naglasio kako apsolutno podržava tekst Deklaracije koji je poslan u proceduru.

„Taj dokument u sebi sadrži sve one bitne poruke i ciljeve ali i obveze koje se tiču institucija RH a koje su se nalazile i u  nacrtu dokumenta iz lipnja ove godine. Naravno, ažurirane su novim elementima koji su se u međuvremenu dogodili. Tako imamo održane izbore ali i odluke NATO-a koje su važne za BiH. Moguće je da se tekst Deklaracije amandmanski izmijeni te da se čak i poboljša“, istaknuo je Ljubić.

Početku rasprave u Saboru RH u srijedu nazočili su i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora: Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i članica Predsjedništva HNS, Bariša Čolak, Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja GV i predsjedatelj Doma naroda PS BiH, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ1990 i drugi.

Share.

Comments are closed.