Sastanak izaslanstava Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade RH

0

U utorak, 5. prosinca, u zgradi HDZ BiH sastali su se izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom HNS Draganom Čovićem i izaslanstvo Vlade republike Hrvatske prevođeno predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Nakon sastanka je održana konferencija za medije.

– Što se tiče izbornog zakona, ona će utoliko utjecati što će nas još više mobilizirati da se izborimo da hrvatski narod u BiH bira svoje predstavnike kao legitimne u Domu naroda i Predsjedništvo. Mislim da ćemo biti još snažniji u tom opredijeljenu. Pozivam kolege i prijatelje, prije svega Bošnjake, da razumiju jednu takvu potrebu. To je minimum minimuma koji treba jednom konstitutivnom narodu u BiH koju mi doživljavamo kao domovinu, naglasio je Dragan Čović.

On je podsjetio kako je mnogo puta kazao kako BiH nije u punini do kraja izgrađena kao pravna država.

– Postoji još uvijek utjecaj na ove ili one, ali sam duboko uvjeren da ćemo spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentaliziranja takvih stvari i stvaranja, ja bih rekao, atmosfere straha kod jednog dijela ljudi. Netko želi tako nešto plasirati. Vjerujem duboko da će naše institucije raditi to po nekim drugim načelima, a ne kako bi to netko danas želio da se napravi, jedna hajka. Jer, nema ni jednog razloga za takvo djelovanje, čak što više inzistirat ćemo da se optužnice koje su i do sada dizane protiv pripadnika HVO-a donose po istim zakonima kakve se donose za predstavnike drugih naroda u BiH, poručio je on  Čović.

Plenković je u svom govoru naglasio kako će se voditi računa da opstojnost hrvatskog naroda u BiH bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu ukupnih odnosa dvije zemlje.

“Mi želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina, pokažu jedinstvo i koheziju i pripreme se za izborne izazove, nova predstavnička tijela i institucije. Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu riječi. Učiniti ćemo u dijalogu kroz naše mogućnosti sve napore da to zaista tako i bude. A to govorim i u svijetlu aktualnih rasprava o Izmjenama izbornog zakona”, istaknuo je Andrej Plenković.

On je poslao nekoliko poruka, a prva je da je Hrvatska partner i prijatelj BiH, a to se dokazuje kontinuirano. U kontekstu presude  izrazio je žaljenje prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela navedenim u presudi, a isto tako i za sve druge zločine koji su se dogodili u BiH, uključujući i one prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Share.

Comments are closed.