Šef OHR-a, Valentin Inzko, zagovara kršenje Ustava BiH i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH

0

Nevjerojatno ali istinito, Valentin Inzko je dao izjave za jedan BiH medij iz kojih proizlazi kako treba nastaviti kršiti Ustav BiH. On je kazao da odluka u slučaju Ljubić treba da se poštuje i da svaki kanton treba da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, … te da treba koristiti popis iz 1991. godine.

Ustavni sud je svojom odlukom u predmetu Ljubić (U-23/14) proglasio neustavnom, a kasnije izbrisao iz Izbornog zakona odredbu po kojoj svaka županija daje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda. Primjena popisa iz 91. za zakonodavna tijela prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona nije moguća, a na primjenu posljednjeg popisa (2013) poziva i Ustavni sud u svojim odlukama.

Možda su OHR i Inzko samo nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata, jer su njihova dosadašnja ‘rješenja’ oglašena diskriminacijskim i neustavnim od strane Ustavnog suda BiH i po pitanju izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH  kao i u slučaju grada Mostara, pa je očigledno kako je takvu politiku teško promijeniti.

Ovakvim stajalištima OHR narušava svoj kredibilitet i nije realno da struktura koja je nametala amandmane na Ustav FBiH, zbog čega je Ustavni sud BiH u „predmetu Ljubić“ odlučio da Izborni zakon treba uskladiti s Ustavom BiH, bude pozivana da iznese tumačenje ili da ponudi rješenje u ovoj krizi oko nepostojanja pravila za izbor Doma naroda FBiH.

Zanimljivo je kako je da je gosp. Inzko nedavno, oko jednog drugog zakona, izjavio kako je ‘prijedlog Genjca bliži europskim standardima’, a kada je Ustavni sud BiH ocijenio da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je u proceduru uputio klub HNS-a ne ugrožava ničije vitalne interese onda je OHR šutio.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH

Predsjednik GV Dr. Božo Ljubić

Mostar, 10. lipnja 2018. godine

Share.

Comments are closed.