Svečano obilježena 26. obljetnica Hrvatske Republike Herceg Bosne

0

U srijedu, 28. kolovoza, održan je svečani program povodom 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Program je započeo polaganjem vijenaca na grob Mate Bobana, predsjednika HR-HB u 12 sati u mjesnom groblju Gorici-Sovići.

U 19 sati na trgu hrvatskih branitelja u Mostaru položeni su vijence i svijeće za sve stradale hrvatske branitelje, nakon čega je održana prigodna svečana akademija u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Na svečanoj akademiji govorili su: Vlado Šoljić, Željko Raguž, Ante Nazor i dr. Božo Ljubić.

”Za nas Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali mogu slobodnu reći i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i za sve druge, Hrvatska Republika Herceg-Bosna je osnov opstanka i postojanja hrvatskog naroda u BiH, odnosno osnov naše opstojnosti, našeg političkog života i djelovanja te funkioniranja cijele BiH”, rekao je nakon obilježavanja 26. obljetnice utemeljena HRHB predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović.

Rekao je akademija održana u Mostaru je bila odlična prilika za podsjećanje na povijesne trenutke. ”Mnogi griješe u procjenama povijesti i i zbog toga je dobro podsjetiti se svih povijesnih vrijednosti, što smo večeras i učinili”, rekao je dr. Čović. Ono što su, kaže, radili 1993. godine, uvelike je utjecalo na stvaranje BiH.

”Stvaranjem Herceg-Bosne stvorili smo Bosnu i Hercegovinu, jer ono što imamo definirano u BiH kroz Ustav, Daytonski ustav i konstutivnost i jednakopravnost samo su nadomjestak HRHB”, rekao je dr. Čović.

Dodao je kako se nada da će svi to znati cijeniti.

”Uvjeren sam da ćemo svi o znati baštiniti i cijeniti sve navedeno i da ćemo na tim temeljima graditi suvremenu, modernu i europsku BiH”, zaključio je predsjednik Hrvatskog narodno sabora BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine, a bila je nadogradnja na Hrvatsku Zajednicu Herceg-Bosna osnovanu 18. studenog 1991. godine.

Washingtonskim sporazumom kojim je dogovoren mir između Bošnjaka i Hrvata, dogovorena je Federacija ova dva naroda s 10 županija/kantona. Hrvatska Republika Herceg-Bosna time je prestala postojati kao teritorijalna jedinica Hrvata.

Share.

Comments are closed.