Svečano proslavljen sveti Mihovil-zaštitnik policije

0
Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora u organizaciji MUP-ova Županije Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske, Srednjobosanske i Posavske danas je u Ljubuškom obilježen sveti Mihovil-zaštitnik policije.
Proslava je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu domovinske zahvalnosti u Ljubuškom kojoj su nazočili  dužnosnici MUP- Županije Zapadnohercegovačke na čelu s predsjednikom Vlade Zdenkom Ćosićem i ministrima MUP-a Davidom Grbavcem, ministrom financija i potpredsjednikom Vlade Tonijem Kraljevićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Jelčićem, te dužnosnicima MUP-ova i predstavnicima vlasti iz ostalih Županija s hrvatskom većinom kao i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i ravnateljstva Granične policije. Nakon polaganja vijenaca svetu Misu u crkvi sv. Kate u Ljubuškom za sve poginule pripadnike i djelatnike policije slavio je fra Dario Dodig, humački gvardijan. Uslijedila je svečana akademija, na kojoj su se obratili ministar MUP-a ŽZH David Grbavac, izaslanik predsjednika Hrvatskog narodnog Sabora dr. Dragana Čovića i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, te zamjenik ministra obrane BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog narodnog Sabora Mijo Krešić. Pročitano je i pozdravno pismo predsjednika Hrvatskog narodnog Sabora dr. Dragana Čovića, koji zbog drugih obaveza nije mogao nazočiti.
Čestitajući svim djelatnicima MUP-ova njihov dan ministar MUP-a ŽZH David Grbavac naglasio je kako svojom odgovornošću i predanošću svi oni, a posebice policajke i policajci svakodnevno dokazuju kako su temelj sigurnosti naših županija. „Namjerno govorim županija, jer se ponovno traže načini kako ih oslabiti, kako MUP-ovima oduzeti ovlasti koje su im Ustavom i zakonima zagarantirane. Po tko zna koji put zagovara se ideja centralizacije, a svi mi vrlo dobro znamo  do čega bi to dovelo u ovoj i ovakvoj BiH. Prije par dana u medijima se ponovno pojavila inicijativa o ukidanju županijskih MUP-ova. Ideja je to stara gotovo dva desetljeća. Od tada, pa do danas na razne načine se pokušalo i pokušava ući u ovlasti županijskih MUP-ova i tako ih oslabiti, te u konačnici i ukinuti. Smatram kako takav potez, bez preustroja kojim bi došlo do ustavnih promjena i ostvarenja jednakopravne pozicije Hrvata, ne bi donio ništa dobro BiH“, istakao je Grbavac te je dodao kako iznenađuje oživljavanje ove ideje, posebice u vremenu pandemije koronavirusa i migrantske krize. Podsjetio je i na rezultate rada djelatnika MUP-a ŽZH koji su najbolje vidljivi u Izvješćima o sigurnosti. Prema njima ŽZH je jedna od sigurnijih županija u FBiH. „Sve vas pozivam da radimo zajedno na usavršavanju i profesionalizaciji, kako bismo zadržali povjerenje građana u policiju. Svima nam je to obveza. Ostavili su nam je u nasljedstvo svi oni koji su životom branili našu zemlju, kao i naši branitelji među kojima je velik broj pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, a kojih se na poseban način sjećamo svakog 29. rujna“, naglasio  je Grbavac.
Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako su, zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su predložene, ove godine odlučili u skromnijim okolnostima obilježiti Dan policije, koji se obilježava s ciljem podsjećanja na značaj i važnost kako policijskog sustava uopće, tako i na značaj i ulogu policije u modernom društvu. – Želimo podsjetiti da je dobro organizirana policija glavni stup i oslonac našim građanima, ali, po potrebi, ona je i represivni aparat koji se brine za zaštitu ljudskih sloboda, prava, ustavnopravnog poretka – izjavio je premijer Ćosić. On je izrazio zadovoljstvo radom policije u Županiji, posebice u trenutnim izvanrednim okolnostima epidemije, kazavši kako je policija primjer profesionalnog i odgovornog ponašanja u ovakvim situacijama. Pritom je dodao kako će se Vlada i dalje truditi policijski sustav modernizirati i informatizirati te trajno educirati policajce kako bi oni bili ona prva pozitivna slika u nekoj sredini, zemlji. – Kada ljudi negdje dolaze, policija je prvo ogledalo tog društva, zemlje, bilo da ih sretnu na granici, cesti, gradu, oni moraju pružati čovjeku osjećaj sigurnosti, biti na raspolaganju u svakom smislu. Iako se oni definiraju kao represivni aparat njihova je uloga daleko šira – zaključio je predsjednik Vlade ZHŽ-a.
Voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog narodnog Sabora Mijo Krešić je podsjetio da je ovo peta godina kako pet županija zajedno organizira proslavu svetog Mihovila. „Mi smo ti koji ulijevamo sigurnost hrvatskom čovjeku u BiH, mi smo ti koji smo brana i za kršenje Ustava i zakona, ali i kriminalu i korupciji“, poručio je Krešić obraćajući se prisutnim dužnosnicima i policijskim službenicima. Naglasio je kako se ne smije dopustiti da se iziđe iz okvira Ustava. Kada je riječ o suradnji između županijskih MUP-ova , Krešić je istakao kako je ona na zadovoljavajućoj razini, ali ju treba stalno unaprjeđivati.  Pored unaprijeđena suradnje između županijskih MUP-ova pozvao je i na bolju suradnju s Odjelom za analitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog narodnog Sabora, kao i na unaprjeđenje odnosa među svim policijskim agencijama.
Share.

Comments are closed.