Svečanost povodom 30. obljetnice utemeljenja HVO-a – Kroz jedinstvo i Hrvatski narodni sabor štitit ćemo svoje interese

0
„Da nije bilo hrvatskog naroda u cjelini, niti bi nas bilo u BiH, niti bi očuvali svoj dom i svoj narod. Ovo je vrijeme za čestitati i zbog toga sam ponosan. Ovo je preznačajan datum za sve nas. Želim uputiti zahvalu za svu mudrost koju ste imali prije 30 godina, za hrabrost i odlučnost, drskost. Upućujem zahvalu za sve ono plemenito što je hrabrilo HVO u tom vremenu, zahvalu za izboreni mir. Danas možemo reći da smo svoj na svome u Mostaru, u našoj Bosni i Hercegovini, u hrvatskoj Bosni i Hercegovini“, kazao je dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na svečanoj akademiji povodom 30. obljetnice utemeljenja HVO-a.

Istaknuo je, kako je vrijeme ispred nas vrijeme različitih iskušenj, napomenuvši kako se ova ova 30. obljetnica obilježena u svakom dijelu Posavine, Središnje Bosne i diljem Hercegovine.

Zahvalio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću jer je Hrvatska imala odlučnost, mudrost i drskost izdvojiti sve što je vrijedno unutar HVO-a i hrvatskog naroda u BiH, a što se veže uz Domovinski rat, te na osnovu toga dodijeliti odličja.

Dodao je kako u godini izbora želi poslati jasnu poruku: „Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike na svim razinama vlasti u BiH“.

„Moramo biti u zajedništvu jer smo najmalobrojniji narod u BiH. Svi koji pokušavaju razdijeliti hrvatsko biće u BiH, za to neće dobiti priliku. Riješit ćemo pitanja hrvatskog naroda u BiH. Kroz jedinstvo i Hrvatski narodni sabor štitit ćemo svoje interese“, zaključio je predsjednik Čović.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se na svečanoj akademiji u Mostaru kojom se obilježava 30. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane.

„Ja dolazim među svoj narod, Hrvatice i Hrvate kao prijatelj i želim poručiti da razina današnjeg skupa, kultura, stil i pristojnost, sve je to HVO. Svima onima koji su skeptici prema ulozi HVO-a u ratu koja je bila pobjednička i lijepa mogu samo reći „dođi da vidiš, dođi da se diviš““ – poručio je.

Istaknuo je kako je on predsjednik svih Hrvata, i onih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Dayton je bio način da opstane BiH i da se završi rat. U tome su Hrvati dali ogroman utjecaj. Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne želi biti manjina. Što se dogodilo u BiH u zadnjih 16 godina da je netko naslutio da bi na račun Hrvata mogao ostvariti sitne interese a ugroziti bitne interese svoga naroda – upitao se Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti je odlikovao četiri zborna područja iz Bosne i Hercegovine, ZP Mostar, ZP Orašje, ZP Vitez i ZP Tomislavgrad. Prema Odluci posthumno je odlikovao i general bojnika Ivu Lozančića, zapovjednika 111 XP  brigade HVO-a Žepče.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja ocijenio je kako je današnja obljetnica prilika za izraziti zahvalnost onima koji su prije 30 godina stali u obranu slobode, ali i onima koji su svoje živote položili za obranu hrvatskog naroda.

„Ovo je prilika da se prisjetimo neizbrisivih povijesnih činjenica koje se često zaboravljaju, a katkad i osporavaju. Na poseban način želim zahvaliti svim Hrvatima iz BiH koji su na samom početku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku dali svoj značaj uključivanjem u obranu Hrvatske“,kazao je Medved.

Dodaje kako je hrvatski narod u BiH izlaskom na referendum podržao neovisnu BiH i time odigrao presudnu ulogu za osamostaljenje, dok je Hrvatska bila među prvim zemljama koja je priznala neovisnost BiH.

„Hrvatsko vijeće obrane pokazalo je iznimnu hrabrost, snagu i sposobnost što je i danas u okviru Oružanih snaga BiH okosnica sigurnosnog i obrambenog sustava BiH. Hrvatski narod s pravom očekuje da njihova konstitutivnost bude poštovana i zajamčena“, smatra ministar Medved.

Spomenuo je rusku invaziji na Ukrajinu navodeći “kako svi trebamo biti svjesni visoke cijene rata i slobode koju moramo njegovati i utkivati je u svijest novih generacija”.

„Svjedočimo čestim previranjima oko promjene Izbornog zakona u BiH što najviše pogađa hrvatski narod. Hrvatska, kao jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, prati političko stanje u BiH. Želimo da se postigne dogovor koji će osigurati jednakopravnost svih naroda. Hrvati traže poštivanje Ustava, a Vlada RH vas u tome podržava jer je to legitiman i pravedan cilj“, ustvrdio je ministar.

Navodi kako je provedba izborner eforme u BiH ključna za legitimnost izbornog procesa, ali i važna za put ka euroatlantskim integracijama. Istaknuo je kako hrvatska Vlada čvrsto stoji uz hrvatski narod u BiH, navodeći za primjer potporu u političkom, ekonomskom, zdravstvenom i obrazovnom sektoru.

General Vlado Džoić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat te predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice kazao je kako je Hrvatsko vijeće obrane bilo prvo organizirano u obrani Bosne i Hercegovine.

„U postrojbama se nalazio i značajan broj Bošnjaka, pa i Srba, što nas čini najviše multietničkom vojskom u BiH. To je činjenica koju nitko ne može promijeniti, ma koliko god se trudili obezvrjeđivati mjesto, ulogu i značaj HVO-a za Bosnu i Hercegovinu kakva je ona danas. Bez HVO-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“, poručio je on.

Istaknuo je kako su se pripadnici Hrvatskog vijeća obrane borili za obranu hrvatskog naroda, ali i za Bosnu i Hercegovinu za koju su vjerovali da će postati pravnom državom, kao osloncem svakog demokratskog društva.

Pozvao je hrvatski narod da bude jedinstven, odlučan i ustrajan u borbi za svoja pripadajuća prava kao naroda.

„Mi bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, kao neotuđivi dio hrvatskog naroda, zajedno sa svojim narodom i njegovim legitimno izabranim političkim predstavnicima odlučno ćemo se oduprijeti daljnjem poniženju i dekonstituiranju Hrvata kao jednakopravnog naroda u Bosni i Hercegovini“, zaključio je general Džoić.

U okviru obilježavanja 30. obljetnice od utemeljenja HVO-a na svečanosti je prikazana predprojekcija najavnog filma (trailera) “Hrvatsko vijeće obrane” koji se počeo snimati početkom ove godine. Scenarij i režiju filma rade Ivo Čolak i Zdenko Jurilj.

Program su glazbenim dijelom uveličali Prvi bend vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, klapa HRM Sv. Juraj, Klapa Zvizdan iz Posušja i Lucija Zovko.

Share.

Comments are closed.