Zastupnici Hrvatskoga sabora razgovarali s članovima Hrvatskog studentskog politološkog foruma o položaju Hrvata u BiH

0

Članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma iz Mostara, studenti prava, politologije, povijesti, geografije i drugih studijskih smjerova Sveučilišta u Mostaru posjetili su Hrvatski sabor 29. lipnja 2018. godine i imali prilike razgovarati sa 14 zastupnika na temu: Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Studente je predvodio Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma iz Mostara.

Poziv na razgovor sa studentima zastupnicima je uputio ispred Odbora za Hrvate izvan RH predsjednik tog Odbora, prof. dr.sc. Božo Ljubić, a pozivu su se odazvali uz članove odbora, među kojima i  potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, i predsjednik Odbora za vanjsku politiku dr.sc. Miro Kovač, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu doc.dr.sc.Vesna Bedeković, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a prof.dr. sc. Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader, potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak, te zastupnici Željko Raguž, Petar Škorić, Ante Babić, Željko Glasnović, Domagoj Mikulić, Ivan Ćelić i Dragica Roščić. Predstavnici Hrvatskog studentskog politološkog foruma Sveučilišta u Mostaru podržavaju donošenje Rezolucije Sabora o BiH, položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH, koju bi Sabor trebao usvojiti temeljem prijedloga Odbora za Hrvate izvan RH. U razgovoru je istaknuto da studenti posebice podržavaju točku nacrta rezolucije kojom se traži da RH na međunarodnim tijelima reagira i upozori na urušavanje konstitutivnosti Hrvata u BiH, čime ujedno dolazi do narušavanja Daytonskog sporazuma.

Zajednički je ocijenjeno da je proces dekonstituiranja Hrvata, time i Daytona, počeo još 2000. g. na što je upozoreno i ozbiljno shvaćeno tek nedavno, iako svi argumenti stoje na strani Hrvata upravo temeljem Daytonskog sporazuma. Problem je što trenutno u međunarodnoj zajednici ne postoji zabrinutost za položaj Hrvata u BiH, zajednički su konstatirali studenti i zastupnici, a temelj za tu zabrinutost realno postoji. Studenti  su istaknuli da legitimni politički predstavnici Hrvata u BiH moraju biti jasni u iznošenju svojih političkih stavova, pogotovo u iznošenju problema majorizacije s kojim se susreću Hrvati u institucijama BiH suprotno odredbama Ustava i Daytonskog sporazuma. Istaknuli su da se ne može pasivno čekati političko rješenje u BiH, a da RH ima dužnost temeljem Daytona aktivno djelovati kako se ne bi dalje narušavale njegove temeljne odredbe.

Obostrano je zaključeno da je međunarodna zajednica zakazala, ponajviše kao posljedica promijenjenih geopolitičkih odnosa. Vidljivo je da koherentne politike prema ovom prostoru više nema, a tome je doprinio i dugogodišnji pasivan stav Hrvatske. Europa i Amerika počinju se udaljavati od tog geopolitičkog prostora. Upravo stoga, Hrvatska treba jasno lobirati unutar europskih institucija i država članica da je u interesu samih europskih sila da se ovaj prostor stabilizira na način očuvanja jedinstvene BiH, čiji su jedini istinski zagovornici upravo Hrvati u BiH. Trenutna situacija nije dobra i krajnji je trenutak da se Europi ukaže da su Hrvati jedina garancija opstanka suverene BiH. To je jedini narod koji iskreno želi opstanak cjelovite BiH, ali na ravnopravnoj osnovi. Europskoj uniji treba odaslati jasnu poruku da upravo putem hrvatskih predstavnika u BiH, Europa može sačuvati jedinstvenu BiH, pri čemu se treba pronaći rješenje prihvatljivo za sve. RH treba zagovarati federalno načelo BiH, ali na ravnopravnoj osnovi. Kako će se to federalno uređenje urediti i koji model će biti izabran, stvar je unutarnjeg uređenja BiH i dogovora njena tri konstitutivna naroda.

Studenti i zastupnici zajednički su ocijenili da treba upozoriti i Vijeće sigurnosti UN-a da je Daytonski mirovni sporazum prekršen na štetu Hrvata.

Zastupnici su posebno naglasili važnost angažiranja civilnog društva u BiH i poduprli aktivno djelovanje studenata Sveučilišta u Mostaru u borbi za opstojnost konstitutivnog statusa hrvatskoga naroda na cijelom teritoriju BiH, time i cjelovite Bosne i Hercegovine.

Share.

Comments are closed.