Ljubić: RH ulaže 33 posto više sredstava za Hrvate izvan RH nego godinu ranije

0

U saborskoj raspravi o radu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za 2017., kad je riječ o Hrvatima u BiH, Most tvrdi da hrvatske političke elite nisu dovoljno učinile da ne dođe do njihove majorizacije, drži da je Središnji ured za Hrvate potreban, ali da se “silni novci” troše na administraciju.

Božo Ljubić ‘mostovcima’, konkretno Grmoji, uzvraća da su na pitanju saborske Deklaracije pokušavali stjecati političke bodove, da su “kukavički pobjegli iz sabornice” kad se o njoj glasovalo.

Grmoja ustrajava da Most nije bio protiv Deklaracije, ali da je nije mogao podržati, jer su odbačeni amandmani koji bi je učinili snažnom.

Oporba zamjera što se o Izvješću za 2017. raspravlja tek u lipnju 2019., što se samo jednom godišnje razgovara o Hrvatima izvan Hrvatske, iako ih, kako ističe, Hrvoje Zekanović (Hrast), u svijetu živi tri milijuna.

Za brojne projekte hrvatskih institucija i udruga diljem svijeta, Središnji državni ured u 2017. usmjerio je više od 50 milijuna kuna što je, primijetio je Ljubić 33 posto više u odnosu na godinu prije.

Saborski zastupnik Željko Raguž posebno se osvrnuo na javni RTV sustav na hrvatskom jeziku – RTV Herceg Bosne.

Republika Hrvatska će najbolje pomoći Hrvatima u BiH kada pomogne projektu koji je već započet i koji je u tijeku, a to je stvaranje uvjeta za početak rada RTV Herceg Bosne tj. javne radiotelevizije na hrvatskom jeziku u BiH, kazao je Raguž ističući kako je pomoć ovome projektu od ključne važnosti.

Kada Hrvati u BiH budu imali javnu radioteleviziju mnoga će pitanja, koja su danas predmet dvojbi i u BiH i u odnosima BiH i RH, biti na bolji način shvaćena i na objektivniji način će se prilaziti traženju rješenja za budućnost BiH, kazao je Raguž u svom obraćanju naglašavajući kako se nada da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske nastojati u okviru svojih mogućnosti pomoći, ali da će i Vlada RH pomoći.

Share.

Comments are closed.