Bariša Čolak: Državnu vlast formirati što prije. EU i NATO jedini put za BiH i čitavu jugoistočnu Europu

0

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, Bariša Čolak, gostovao je u emisiji Dan uživo na N1 gdje je komentirao aktualnu političku situaciju.

Komentirajući Sporazum za formiranje vlasti na državnom nivou koji su potpisali lideri vladajućih stranaka, Čolak je kazao kako se “tinta nije osušila na Sporazumu a već su salve kritika stizale” te je rekao kako ne razumije kome odgovara da se ovaj dokument ne ispoštuje:

“Još uvijek ne bih rekao da je Sporazum propao, još uvijek želim vjerovati da je moguće napraviti značajan iskorak u ovih nekoliko dana, mada treba biti objektivan i priznati da ovo do sada što se dešavalo nakon potpisivanja Sporazuma nije nešto što ulijeva optimizam.”

Voditelj N1 Zvonko Komšić Barišu Čolaka pitao je i da li bi pristao na imenovanje mandatara i formiranje vlasti bez slanja Godišnjeg nacionalnog programa:

“Trebamo pokušati napraviti vlast koja će u narednom razdoblju poslati ne jedan nego više ANP u Brisel. Ja ne vidim drugi izlaz. Ne možemo nikako drugačije doći do rješenja. Ako bismo imali mandatara, ako bi formirali Vijeće ministara mogli bi napraviti krupan iskorak u smislu euro i NATO integracija, mogli bi odmah prići izmjenama Izbornog zakona BiH. Ovakvo stanje nas ne vodi nikuda.”

Izmjene Izbornog zakona nužne su za napredak Bosne i Hercegovine, mišljenje je to Bariše Čolaka i HDZ-a. A jedna od značajnih odredbi bila bi i mogućnost izvanrednih izbora.

“Bilo bi dobro da takva opcija postoji u Izbornom zakonu. Možda ne bi ovoliko čekali na formiranje vlasti da imamo jednu takvu odluku, takva odredba postoji u većini evropskih zemalja. Odugovlačenje sa formiranjem vlasti je i prevara naših građana – ako to ne ide, poštenije je ići na nove izbore da se građanima da ponovo prilika da kazne ili nagrade.”

Čolak je komentarisao i izjave Bože Ljubića da je Herceg Bosna putokaz u kom smjeru bi trebala ići i Bosna i Hercegovina. Naglasio je da “niko normalan u ovoj državi ne bi trebao imati ništa protiv da svaki narod bude ravnopravan” te da iz tog perioda Hrvatske republike Herceg Bosne ne postoji nijedan dokument koji je bio protiv BiH ili ju je dijeli.

“Članstvo u EU i NATO-u je jedini put za BiH, ali i čitavu jugoistočnu Europu”, kazao je na upit o NATO savezu, te dodao: “NATO nije samo vojno pitanje, tu je još masa benefita u ekonomskoj, socijalnoj i mnogim drugim sferama.”

N1

 

Share.

Comments are closed.