ČOLAK: Mišljenje EK realistično, u skladu s politikom HNS, Komšićeve tvrdnje nebulozne

0

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak smatra realističnim Mišljenje Europske komisije o tome što BiH treba učiniti da bi stekla status kandidata za članstvo u EU.  Ističe kako je to Mišljenje u skladu s politikom HNS-a, dok za izjave drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kaže kako su nebulozne i neutemeljne.

Podsjetimo, Mišljenje Europske komisije upućeno Europskom vijeću koje je europski povjerenik Hahn jučer predstavio Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, a specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Wigemark predao Predsjedništvu BiH, sadrži 14 prioritetnih obveza, raspoređenih u četiri područja; demokracija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava, koje BiH treba ispuniti na putu stjecanja kandidatskog statusa.

– Dakle, tu je sve ono što smo i ranije znali da treba napraviti, s tim što se sad na jedan način eksplicitnije poziva na promjenu nekih vrlo ključnih zakona kao što je zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Ustavnom sudu BiH, gdje se po prvi put poziva na rješavanje pitanja stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH što je zaista jedna novina da se i Europska komisija o tome izjasnila, kaže Čolak za Hrvatski Medijski Servis.

Sa stranim sudcima ne možemo ka EU

Ističe kako je sada posve jasno da BiH ne može postati kredibilan kandidat za članstvo u EU sa stranim sudcima u bilo kojem sudu a posebno ne u Ustavnom sudu BiH.

Sugovornik HMS-a smatra važno i to što se na vrlo jasan način poziva na provedbu odluka kako Europskog suda za ljudska prava ali jednako tako i Ustavnog suda BiH na čemu stalno insistiraju hrvatski politički predstavnici u BiH, zalažući se za provedbu tih odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić koji govori na vrlo jasan način o legitimnom predstavljanju.

-Valja dakle ispoštoovati odluke Europskog suda da se svi, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina imaju prava se kandidirati ali jednako tako mi moramo poštovati i naš Ustav i konstitutivnost i međusobnu jednakopavnost tri konstitutivna naroda, kaže Čolak.

Upitan je li moguće pronaći model koji će omogućiti i provedbu presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, i osigurati prava svih da se kandidiraju za bilo koju funkciju, ali i presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda Čolak odgovara potvrdno.

Moguće, poželjno i nužno

-Ma naravno da je to moguće i ne samo moguće, to je i poželjno i nužno učiniti jer imamo naprosto državu koja je složena koja se sastoji od tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici ta tri naroda. Postoje i druge države u Europi koje su, također, složene i višenacionalne i znamo na koji način su riješili ta pitanja. To je moguće, kažem još jedanput, i vrlo jednostavno ostvariti ako postoji politička volja. Nažalost kod naših partnera u vlasti do sad te političke volje nije bilo i ja cijenim da je konačno došlo vrijeme da i oni promjene svoj stav kako bi jednostavno otklonili diskriminaciju ne samo prema tim koji se ne mogu kandidirati nego i prema onima koji nemaju prava odnosno ne mogu zato što im to drugi ne dopuštaju izabrati svoje legitimne predstavnike u vlasti.

Osim na presudu u predmetu Ljubić, Čolak podsjeća i na presudu Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda iz 2000-te po apelaciji Alije Izetbegovića

-I u toj presudi je Ustavni sud BiH na vrlo jasan način rekao da ustavno načelo o jednakosti konstitutivnih naroda koji proizilazi iz samog označavanja Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda zabranjuje bilo kakav privilegij za jedan, drugi ili treći narod i zabranjuje bilo koji oblik dominacije u strukturama vlasti, što naravno jamči jednakopravnost ali to istovremeno ne isključuje, dakle prava nacionalnih manjina da budu tretirani jednako kao i u svi drugim višenacionalnim državama, kaže Čolak.

Zamoljen da komentira izjavu drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kako Mišljenje Europske komisije predstavlja poraz politike HNS BiH i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH kazao je za Hrvatski Medijski Servis kako su takve tvrdnje nebulozne.

Nebulozne izjave

-To su zaista izjave kojima, po mom sudu, ne bi im trebalo davati nikakvo značenje, to su nebulozne, neodmjerene, ničim utemeljene izjave, kazao je Čolak. Upitao se otkud takva izjava ako Europska komisija poziva na provedbu odluka i Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

– Naravno da se i u ovom izvješću Europske komisije govori da izbore treba sprovesti u skladu sa europskim standardima, u skladu s europskim vrijednostima, da treba sprovesti izbore u gradu Mostaru, a to znači treba provesti odluke Ustavnog suda BiH. A, znamo što je rekao Ustavni sud BiH, evo konkretno o legitimnom zastupanju. Dakle, to je vrlo jasno. Pa nećemo mi valjda provoditi odluku Ustavnog suda BiH zanemarujući što u njoj piše. Moramo je doslovno provesti kako piše u odluci. Ne vidim ni jednog elementa za jednu takvu tvrdnju. Ali, znate već to je politika koja je nama znana i jednostavno ona jeste uperena protiv interesa hrvatskog naroda i nažalost ona se samo nastavlja, kaže Čolak.

HNS drži BiH na okupu

Upitan može li strankama Hrvatskog Narodnog Sabora biti prihvatljiva u vlasti na državnoj i federalnoj razini Demokratska fronta čiji lider Željko Komšić izjavljuje kako je cilj njegova ulaska u vlast spriječiti izmjena Izbornog zakona prema presudama Ustavnog suda BiH, Čolak, koji je i visoki dužnosnik HDZ BiH kaže za HMS, kako hrvatska strana ne može utjecati na to tko će činiti bošnjački blok u vlasti.

-Nama to ne može biti po volji ali mi jednostavno ne možemo utjecati na to tko će činiti taj bošnjački blok. Mi smo svjesni opstrukcija koje će na ovom putu biti. Iz svega ovoga nije vidljivo da će se ta politika promijeniti, jer ona je uperena protiv temeljnih interesa hrvatskog naroda. Na žalost to je tako. A naša politika je zagovaranje jednake pozicije hrvatskog naroda s druga dva naroda i ta politika ne bi ni jednome dobronamjernom čovjeku, bez obzira kojem on narodu pripada, trebala smetati i takva politika jedino drži na okupu BiH, kazao je Čolak.

HMS

Share.

Comments are closed.