Izaslanstvo Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u posjetu Bosanskoj Posavini

0

Orašje i distrikt Brčko – Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Božo Ljubić i članovi Odbora Željko Raguž i Ivica Mišić posjetili su u srijedu područje Bosanske Posavine gdje su se susreli s predstavnicima vlasti u općini Orašje i distriktu Brčko te posjetili Županijsku bolnicu u Orašju i franjevački samostan i Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Izaslanstvo se susrelo s predsjednikom Vlade Županije Posavske (ŽP) Bosne i Hercegovine Đurom Topićem, predsjednikom županijske skupštine Blažom Župarićem, ministrima u Vladi te predstavnicima triju posavskih općina – Odžak, Orašje i Domaljevac-Šamac. Radnom sastanku nazočili su i predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba, Petar Mrkonjić iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH te generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić.  Na sastanku su predstavljene aktualnosti u radu Vlade Županije Posavske i općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac te izneseni konstruktivni prijedlozi za poboljšanje života na tim područjima. Fokus razgovora stavljen je na projekte u zdravstvu poput izgradnje novog Doma zdravlja i obnove postojeće Županijske bolnice, rješavanje statusa branitelja, status budućih graničnih prijelaza vezanih uz koridor 5c od zajedničkog interesa za Hrvatsku i BiH, obnovu spomen kuće uglednog glumca Ive Gregurevića i izgradnju muzeja, pitanja vezana uz jačanje gospodarstva kroz zajedničke nastupe prema europskim fondovima i obrazovanja kroz jačanje suradnje između sveučilišta, a rješavanje svih tih pitanja izravno je vezano za ukupni razvoj cijelog područja Bosanske Posavine.

Izaslanstvo Odbora potom je posjetilo Županijsku bolnicu u Orašju gdje ih je s radom bolnice upoznao njezin ravnatelj dr. Perica Jelečević. Ocijenjeno je poželjnim da se bolnica u budućnosti informacijski poveže s bolnicama u Slavoniji te da se građanima Orašja omogući paleta liječenja usporediva s onom u Hrvatskoj. Ravnatelj je zahvalio na dosadašnjim potporama hrvatske Vlade te izrazio nadu u nastavak pomoći Županijskoj bolnici, osobito kada je riječ o obnovi bolnice i dodjeli aparata za radiološko liječenje.

U distriktu Brčko održan je radni sastanak sa zamjenikom gradonačelnika distrikta Brčko Antom Domićem, dopredsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Ivicom Filipovićem, predstavnikom odjela za gospodarski razvitak Vlade Perom Gudeljevićem, zastupnicom predstavničkog Doma Federacije BiH Delfom Dejanović, te predstavnicima Katoličke crkve i Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Sugovornici su razgovarali o izgradnji mosta između Brčkog i Gunje koji bi doprinio gospodarskom razvoju, postupku dobivanja hrvatskog državljanstva, apliciranju za projekte za prekograničnu suradnju te pitanjima vezanima uz unaprjeđenje mogućnosti glasovanja na hrvatskim izborima.

Božo Ljubić naglasio je da će Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dalje nastaviti zastupati interese svih bosanskohercegovačkih Hrvata te svih Hrvata izvan RH, kao i specifične interese koji se odnose na razvoj Županije Posavske i distrikta Brčko, a koji su od vitalnog interesa za Hrvate koji na tim područjima žive.
Nakon posjeta distriktu Brčko, izaslanstvo Odbora posjetilo je franjevački samostan i Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi gdje su se susreli s gvardijanom fra Mariom Jurićem.

Sabor.hr

Share.

Comments are closed.