LJUBIĆ : Da bi bila sposobna i podobna za EU, BiH treba novi ustavni dogovor

0

Mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu B i H za EU je takvo kakvo je i oslikava realno stanje spremnosti, odnosno nespremnosti Bosne i Hercegovine za otvaranje pristupnih pregovora. Stoga s ocjenama iz samog Izvješća ne bi nitko u B i H trebao biti zadovoljan, smatra predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Hrvatskog sabora dr. Božo Ljubić.

– Zadovoljni možemo, međutim, biti činjenicom da Mišljenje Europske komisije potvrđuje da je put Bosne i Hercegovine prema EU otvoren i što je Europska komisija po prvi puta jasno predstavila uvjete koje B i H mora ispuniti za početak pregovora o pristupanju, ističe dr. Ljubić u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Naglašava kako Mišljenje EK predstavlja jasnu mapu puta za ustavne reforme, reforme izbornog zakonodavstva, vladavine prava, gospodarskih reformi.

-Koliko god jasni bili uvjeti i preporuke iz Mišljenja EK, neće spriječiti političke aktere u Bosni i Hercegovini da ga različito tumače pa i na dijametralno suprotan način. To, međutim, nije problem ovog Mišljenja niti Europske komisije. To je problem Bosne i Hercegovine, ističe Ljubić.

Napominje kako izgleda da u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus glede EU, ali ne postoji konsenzus glede BiH, njenog unutarnjeg uređenja pa i njene budućnosti.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora u BiH kaže kako se posebice valja fokusirati na dio Mišljenja EK pod naslovom „Politički kriteriji“ gdje stoji: „ Bosna i Hercegovina treba uskladiti svoj ustavni okvir s europskim standardima i osigurati funkcionalnost svojih institucija kako bi mogla preuzeti obaveze u vezi s Europskom unijom. Iako je decentralizirana državna struktura kompatibilna s članstvom u Europskoj uniji, Bosna i Hercegovina će trebati reformirati svoje institucije da bi bila spremna efektivno sudjelovati u procesu odlučivanja Europske unije i u potpunosti provesti acquis.“

-To što se niti skoro osam mjeseci nakon izbora ne nazire uspostava državne vlasti i to što je Parlament u blokadi nije ništa novo. Blokada i opstrukcija u Bosni i Hercegovini je „redovito“ stanje i ukoliko bi tempom kojim smo do sada usvajali zakone i odluke za „u potpunosti provesti acquis“ kako stoji u mišljenju EK, trebalo bi nam desetine godina, pod uvjetom da EU u međuvremenu ne donese niti jedan propis, kaže Ljubić. za HMS

On smatra kako stoji konstatacija iz Mišljenja EK da je decentralizirana državna struktura kompatibilna s članstvom u Europskoj uniji ali postojeća struktura B i H nije kompatibilna s funkcionalnošću i upravljivošću države i nema presedana niti u jednoj funkcionalnoj demokraciji Europe.

-Stoga Bosna i Hercegovina, da bi bila sposobna i podobna za EU integracije, treba novi „ustavni dogovor“ na načelima decentralizacije, federalizma i legitimnog zastupanja naroda i građana, kako je višekratno zaključio Europski parlament. Bez toga, bojim se, da ćemo slične ocjene iz EU dobivati godinama, kaže sugovornik HMS-a.

Zaključuje da ovo mišljenje EK snažno korespondira s politikom Hrvatskog narodnog sabora B i H koja zagovara, reformu Izbornog zakonodavstva glede legitimnog zastupanja naroda i građana u Predsjedništvu B i H i domovima naroda, izbora za grad Mostar, žurne uspostave vlasti, vladavine prava, i stvaranju uvjeta za ustavnu reformu koja će B i H učiniti sposobnom i podobnom za EU integracije./HMS/

Share.

Comments are closed.