Obilježena 26. obljetnica stradanja Hrvata u Grabovici

0

U ponedjeljak, 9. srpnja, obilježena je 26. obljetnica stradanja Hrvata civila u mjestu Grabovica između Mostara i Jablanice, koje su pripadnici Armije BiH mučki pogubili u noći s 8. na 9. rujan 1993. godine.

Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici. U ime Hrvatskog narodnog sabora BiH vijenac i svijeće su položili predsjednik HNS BiH, dr. Dragan Čović, članovi Predsjedništva Ilija Cvitanović, Mario Karamatić, Ivan Musa, Miro Grabovac – Titan, Marinko Čavara i Mladen Begić, članovu Glavnog vijeća Vjekoslav Bevanda i Mile Pušić,  glavnik tajnik HNS Josip Merdžo, gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak u svom je govoru istaknuo zahvalu svima koji su došli na obljetnicu kako bi zajedno od zaborava otrgnuli ono što se dogodilo ovdje u Grabovici.

„Na 26. obljetnicu sastali smo se na ovom mjestu kako bi se sjetili mučki ubijenih Hrvata, žena, djece, staraca, nedužnih žrtava Grabovice. U ovom malom mjestu poginula 33 civila Hrvata. Najmlađa žrtva mučenica imala je samo četiri godine. 17. žrtava masakra vodi se još kao nestali“, naglasio je Drežnjak.

„Često nam se čini da nas ova obljetnica drži na životu. Sjećanje na naše najmilije koji su brutalno pobijeni i kao da to nije bilo dovoljno, onda su u svrhu prikrivanja i zaborava njihovih ostataka skriveni. Uklonjeni. Gdje da upalimo svijeću, gdje da se pomolimo?“, rekao je Josip Drežnjak predsjednik Udruge. Naglasio je i kako još uvijek pravosuđe šuti u ovom slučaju te da osim dva pojedinačna predmeta, nema novih pravosudnih pomaka.

Nakon polaganja vijenaca, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći  put križa, a onda je služena sveta misa za sve poginule u Grabovici.

Predsjednik HNS dr. Dragan Čović prilikom boravka u Grabovici je rekao :”Siguran sam da Bosna i Hercegovina neće biti normalna i funkcionalna europska država, pravna država, dok bilo koji zločin na svakom njenom dijelu ne bude razotkriven a zločinci i nalogodavci ne budu privedeni i priznali ono što su učinili. Ono na što se još uvijek pozivaju da se u ime njihovog naroda, njihove vjere, njihove politike izvršili zločin neka dođu u Grabovicu i poklone se žrtvama”.

Share.

Comments are closed.