Objava biračima povodom izbora za EU parlament

0

Svi birači koji imaju državljanstvo RH, a ne žive u RH, svoje biračko pravo mogu ostvariti na sljedeći način:

  1. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, radi glasovanja na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, provodi se aktivna registracija kako slijedi.

  1. Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Ako birač želi glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijeti će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

  1. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, a kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.

Zahtjev za aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije, birači mogu podnijeti: — najbližem diplomatsko-konzularnom — predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu, ili

— nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Share.

Comments are closed.