Predsjedništvo HNS-a dogovora izvanredno zasjedanje Sabora

0

U Mostaru je danas održana 28. redovita sjednica Predsjedništva HNS-a. Teme današnje sjednice odnosile su se na trenutnu političku krizu i zastoj svih političkih procesa, osobito reforme izbornog zakondavstva.

Nastavak pregovora s postizanjem konačnog dogovora je ključni preduvjet za održavanje Općih izbora te je Predsjedništvo HNS-a istaknulo potporu pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem, na načelima koja je utvrdio Hrvatski narodni sabor.

pcr

Konačno rješenje koje jedino čuva opstojnost Daytonskog mirovnog sporazuma i funkcionalne i održive Bosne i Hercegovine mora se konačno postići, istaknuto je.

Hrvatski narodni sabor održat će izvanredno zasjedanje na kojem će se hrvatska politika odlučiti kako se postaviti ako definitivno propadnu pregovori o izmjenama Izbornoga zakona BiH, potvrdio je predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović, u izjavi za medije nakon održane sjednice Predsjedništva HNS-a

On je nakon sjednice Predsjedništva BiH pojasnio kako će HNS na izvanrednom zasjedanju razmotriti i sigurnosnu situaciju u BiH za koju drži da nije dobra.
“Pošto nismo uspjeli izmijeniti Izborni zakon, sad moramo razgovarati o drugim pristupima ovoj problematici. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda je ključna vrijednost BiH. Kad smo zaključili zadnji sabor, kazali smo kako je on u trajnom zasjedanju. Ovaj izvanredni Sabor bi bio isključivo posvećen sigurnosnoj i političkoj situaciji te izmjenama Izbornog zakona. Sve je to do kraja povezano. Imenovali smo radni tim koji će to organizirati. U narednih mjesec dana ćemo organizirati detalje. Do tad ćemo pratiti daljnji tijek ovih pregovora”, izjavio je dr. Čović.

Govoreći o nagađanjima kako bi hrvatska politika mogla bojkotirati izbore, dr. Čović je rekao kako ne želi govoriti o bojkotu sve dok se traga za rješenjima.

– Ja ne bih ništa bojkotirao dok još tragamo za rješenjima, ako tragamo za rješenjima suvišno bi bilo dodavati te, kako mi kažemo, strategiju B, strategiju C, koje uvijek netko ima negdje u pričuvi. Ja se nadam da je ova aktualna politička situacija takva da mi nemamo alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava. To nemaju ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci. To nema ni jedan žitelj BiH. Svi problemi u BiH su upravo oko toga – kazao je predsjednik Čović.

Dodao je kako su u njegovom fokusu i dalje pregovori s američkom administracijom.
Također, zastupnici HDZ-a RH u Europskom parlamentu nazočili su prvom dijelu sjednice Predsjedništva HNS-a te su se upoznali s kontekstom političkih prilika u BiH.

Share.

Comments are closed.