Priopćenje s 3. sjednice Glavnog vijeća

0

U Mostaru je održana sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojoj se  raspravljalo o aktualnim sigurnosnim izazovima koji se odnose na državnu razinu.

Kao jedan od izazova o kojem se raspravljalo je sve veći priljev ilegalnih migranata koji ulaze u BiH. Voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost GV , Mijo Krešić, informirao je članove Glavnog vijeća o ovoj temi. Istakao je da zbog nepostojanja jedinstvene državne strategije, koja bi kvalitetno odgovorila na ovo pitanje, danas imamo vrlo konfuzno stanje unutar institucija koje bi trebale odgovoriti na ovaj problem. Rezultat toga je da  svaka od razina vlasti kreira vlastitu politiku. Od samog početka ulaska ilegalnih migranata nema dosljedne primjene Zakona o azilu, Zakona o strancima kao i zajedničke sinergije koja bi Graničnoj policiji BiH omogućila da učini granicu što manje propusnom za ulazak ilegalnih migranata. Danas u BiH imamo na tisuće ilegalnih migranata za koje nemamo pouzdano utvrđen identitet, evidentno je učestalo narušavanje javnog reda i mira, te počinjenje kaznenih djela od strane ilegalnih migranata koiji se slobodno kreću teritorijem države. Zbog toga bi trebalo dosljedno primjeniti pozitivne zakonske odredbe prema njima, a što bi značilo i mjeru protjerivanja iz BiH.

Veliki problem predstavlja i neformiranje vlasti na državnoj razini što smanjuje kapacitet države u okviru koordiniranja regionalne suradnje i razmjene informacija. Bez zajedničke strategije i zajedničkog nastupa nema kvalitetnog odgovora na ovu problematiku.

Glavno vijeće HNS-a smatra da i posljednja događanja oko formiranja „prihvatnog centra“ Vučjak, uprkos protivljenju i preporukama Europske komisije, dodatno kompliciraju situaciju u ovoj oblasti. Osim što je lokacija Vučjak neprikladna zbog nedostatka sanitarnih uvjeta, potencijalno opasna kao bivše odlagalište smeća, ne prihvatljivo je što se locira u većinski hrvatskom povratničkom naselju koje se snažno protivi ovakvom centru. Smatramo kako bi bilo prikladnije formirati prihvatne centre u mjestima ulaska migranata u državu.

Važno je ojačati kapacitet državne Granične policije kako bi se odgovorilo na ove probleme jer sve ukazuje da trenutačni broj graničnih policajaca i njihova tehnička opremljenost nisu adekvatni situaciji u kojoj se BiH nalazi. Posebice treba raditi na zaustavljanju organiziranog kriminala koji je povezan sa ulaskom i krijumčarenjem ilegalnih migranta.

Na sjednici Glavnog vijeća HNS-a BiH razgovaralo se i o temi prijedloga za uspostavljanje rezervnog sastava policije na entitetskim razinama. Za Glavno vijeće HNS-a ovakvo uvođenje rezervnog sastava policije je u potpunosti neprihvatljivo. HNS se zalaže za dodatno opremanje i edukaciju  postojećih policijskih službenika kako bi se ovaj aparat učinio što efikasnijim uz eventualno popunjavanje neodstajućih policijskih službenika vodeći računa o onim upravama gdje realno postoji potreba kako ne bi došlo do ugrožavanja osnovnih elemenata sigurnosti.

Glavno vijeće HNS BiH smatra kako je neophodan je veći stupanj koordinacije i suradnje između svih policijskih agencija, a što bi zasigurno rezultiralo većom efikasnošću na otkrivanju i spriječavanju svih oblika kaznenih dijela pa i onih koja se odnose na ilegalne migracije.

Share.

Comments are closed.